Cauta

Israel, o superputere a dronelor

Drone care pulverizează gaze lacrimogene peste protestatarii palestinieni, scanează poziţiile Hezbollah în Liban şi  amplasamentele secrete ale  Jihadului Islamic din Fâșia Gaza. Faţă de concurenţa din Statele Unite, China şi Rusia, Israelul beneficiază de experienţa armatei sale la frontiere şi se impune ca o superputere  a aeronavelor controlate de la distanţă.

Încă din 1969, armata israeliană (Tzahal) a folosit un model de dronă pentru a spiona Egiptul vecin. A fost anul în care a fost demarat un amplu proiect de dezvoltare pentru aceste aparate, în prezent o industrie strategică condusă de Israel Aerospace Industries,  specialişti din servicii de securitate militare, dar şi de oameni de afaceri din cele peste 50 de start-up-uri locale din sector. UAV-urile israeliene au reprezentat peste 60% din exporturile acestor aparate în ultimele două decenii. O proliferare care a adus ca 50 de ţări să se doteze cu drone fabricate în Israel. Pe lângă faptul că este un exportator net al tehnologiei ( armata Germaniei a ales în 2018 modele Heron TP produse de IAI, un contract de peste un miliard de dolari, spre dezamăgirea rivalului american  General Atomics), Israelul este şi cel mai mare operator de drone din Orientul Mijlociu, folosind (pe lângă Heron) Hermes 450 şi Hermes 900. Israel este, de asemenea, un inovator major în sistemele anti-drone. Sistemul său bazat pe radar, cunoscut sub numele de Drone Dome, poate identifica ținte și utiliza un laser pentru a le neutraliza de la câțiva kilometri distanță. „Cumpărăm în primul rând tehnologii produse în ţară” , a declarat generalul  Nadav Argaman, șeful Shin Bet (serviciile de informații interne), prezent la  Expoziția Internațională pe Sisteme fără pilot , desfăşurată într-o zonă din apropierea aeroportului Tel Aviv. Piața globală a UAV este în prezent în jur de 12 miliarde de dolari, dar este de așteptat să ajungă la 25 de miliarde de dolari până în 2029. “Trăim cu duşmani la graniţele noastre şi de aceea ne-am impus în această tehnologie”, spune fostul ofiţer Ronen Nadir,  astăzi director la BlueBird Aero Systems, companie care vinde drone de luptă în întreaga lume.

Ultimele stiri

  • Burse, non-competiție și ipocrizie
  • Schimbări uriașe în boxul olimpic! Cum se va face verificarea de gen
  • Circ politic în SUA: Partidul America vs Partidul lui Porky Pig
  • Dacă nu erau bulgarii, poporul v-ar fi iubit cu ouă și roșii, domnule Bolojan!
  • VIDEO. Angajații de la Finanțe tună și fulgeră în fața ministrului Nazare: Veniți în fiecare birou, la fiecare etaj, să vedeți în ce condiții lucrăm!
  • Actrița Manuela Hărăbor, scoasă din distribuția unui serial pe motiv de „expunere politică”: „Cum e cu egalitatea de drepturi a ideologiei voastre pro-europene?”
  • Surse. CCR se pregătește să acorde indemnizații de câte 180.000 de lei pentru cei 3 judecători care își termină mandatul
  • Jocuri de noroc: Când influenceri și vedete devin dealerii noii dependențe
  • A expirat plafonarea la energia electrică/Cu cât cresc facturile la curent
  • ANRE majorează tarifele reglementate de distribuţie a gazelor naturale, de la 1 iulie
  • Exit mobile version