AcasăNewsIsrael are nevoie de Romania pentru a bloca Palestina la ONU

Israel are nevoie de Romania pentru a bloca Palestina la ONU

Benjamin Netanyahu, in prima vizita a unui premier israelian in Romania in ultimii 20 de ani

Primit la Palatul Cotroceni, premierul israelian Benjamin Netanyahu l-a intrebat pe Traian Basescu: „Ce mai faceti?” Ca oamenii aflati in criza”, a raspuns presedintele. Netanyahu se afla la Bucuresti in prima vizita a unui premier israelian in Romania in ultimii 20 de ani. El se afla intr-o campanie diplomatica impotriva demersurilor de recunoastere la ONU a unui stat palestinian.

Benjamin Netanyahu, in prima vizita a unui premier israelian in Romania in ultimii 20 de ani

Ulterior, el va vizita si Polonia si Ungaria, cele patru tari foste comuniste fiind considerate unii dintre cei mai fermi aliati ai Israelului in Europa, potrivit sursei citate. Polonia si Ungaria se numara printre cele 18 tari (dintre care sapte membre UE) care au votat alaturi de Israel in 2009 impotriva rezolutiei Adunarii Generale ONU de adoptare a raportului Goldstone privind operatiunea din Gaza, in timp ce Romania si Bulgaria s-au abtinut de la vot, alaturi de alte 13 state membre UE.

Surse diplomatice au afirmat ca Israelul incearca sa formeze la ONU o „minoritate critica” de 60 de tari democratice care sa voteze impotriva recunoasterii statului palestinian, conform aceleiasi surse.

Potrivit agentiei israeliene Debka, diplomatia americana a desfasurat si ea in ultima vreme o campanie intensa pentru a atinge acest prag de 60 de state. Astfel, Romania ar fi fost deja convinsa sa se opuna initiativei palestiniene, alaturi de alte tari ca Germania, Italia, Cehia, Polonia, Ungaria sau Bulgaria. Daca este asa, atunci vizita lui Netanyahu este mai curand una de multumire.

Presedintele Traian Basescu a declarat, la inceputul intrevederii, ca guvernantii din Romania”au multe de invatat de la guvernul” din Israel. „Avem multe de invatat unii de la altii”, a punctat Netanyahu, mentionand ca, in dicutiile cu omologul sau roman, Emil Boc, au fost discutate subiecte din agricultura si energie.

„Domnule prim-ministru, va multumesc foarte mult pentru vizita, doresc sa continuam discutia noastra din Israel. Sunt inca impresionat de discutiile pe care le-am avut si cu domnul presedinte. (…) Sper sa avem aceleasi discutii fructuoase si acum si puteti fi convins ca vom continua sa fim unul dintre cei mai buni prieteni ai dumneavoastra, asa cum suntem din trecut”, a afirmat Traian Basescu.

La randul sau, Netanyahu a multumit, precizand ca are „amintiri frumoase” de la vizita lui Basescu in Israel. „A fost o vizita exceptionala si mi-a lasat o impresie puternica. Ati avansat niste idei foarte bune, trebuie sa recunosc, si aceasta este o oportunitate, dupa cum spuneti si dumneavoastra, sa continuam discutiile noastre si, chiar mai mult, sa cimentam prietenia adanca si naturala dintre popoarele noastre”, a adaugat premierul israelian.

Romania isi mentine pozitia fata de situatia din Orientul Mijlociu si sustine reluarea negocierilor directe intre parti, ca unica solutie de asigurare a climatului de pace in regiune, a declarat, miercuri, premierul Emil Boc, la finalul intalnirii cu prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu.

„Am avut un schimb de opinii si in ceea ce priveste perspectivele evolutiilor din regiunea Orientul Mijlociu. In sprijinul pozitiei constante pe care Romania a avut-o intotdeauna in problema procesului de pace in Orientul Mijlociu, am reafirmat sustinerea tarii noastre potrivit careia solutia negociata intre parti, fara solutii unilaterale, este singura de natura sa asigure baze reale si solide pentru pace durabila. Am subliniat necesitatea reluarii cat mai curand posibil a negocierilor directe intre parti”, a spus Boc.

El a amintit ca intre Romania si Israel exista o traditie lunga de colaborare politico-economica foarte buna.

La randul sau, premierul israelian a aratat ca este important ca „democratia sa fie instaurata” in Orientul Mijlociu.

„Exista multe obstacole in regiune, multe provocari, Iran, Hezbollah. Am discutat despre situatia care a aparut in regiune, despre pace si posibilitatea de a mentine pacea. Este important sa se instaureze democratia si credem ca este important ca sa fie intrebata Romania. Speram cu totii ca aceasta primavara araba sa mearga spre democratie, iar in Romania stiu ca aveti destule probleme, dar succesul, libertatea nu au venit fara a plati un anumit pret. Un fel de viata superior nu poate veni fara libertate, iar popoarele din Orientul Mijlociu se uita la voi unde erati si unde ati ajuns, si cred ca puteti fi un model pentru relatiile pe care le avem in Orientul Mijlociu, pentru o cale demna de urmat”, a spus Natanyahu in conferinta de presa sustinuta impreuna cu premierul Emil Boc.

Netanyahu se afla in vizita la Bucuresti, la invitatia omologului roman, aceasta fiind prima vizita a unui sef al Guvernului israelian din ultimii 20 de ani.

 

 

 

author avatar
Adrian Patrusca
574 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger