AcasăNewsIsrael: Acordul cu Teheran, o greseala istorica

Israel: Acordul cu Teheran, o greseala istorica

Dupa interminabile negocieri, Iranul trebuie sa demonstreze ce intelege prin program nuclear ”pasnic”

Iran si marile puteri ale grupului P5+1 (SUA, Germania, Franta, Marea Britanie, Rusia, China) au semnat acordul asupra dosarului nuclear al Teheranului care va permite ridicarea sanctiunilor economice ce impovareaza republica islamica.

Dupa interminabile negocieri, Iranul trebuie sa demonstreze ce intelege prin program nuclear ”pasnic”

Ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif si seful diplomatiei europene, Federica Mogherini, s-au prezentat, ieri, la Viena, pentru a oficializa evenimentul, o etapa decisiva in dosarul iranian, care invenineaza relatiile internationale de 12 ani, informeaza Reuters. Zarif a calificat acordul drept ”un moment istoric”, in timp ce Mogherini a estimat ca se va deschide ”o noua era” in relatiile internationale. Insa acordul este o cotitura in relatiile Teheranului cu tarile occidentale, care suspecteaza republica islamica ca utilizeaza programul sau nuclear civil drept cuvertura pentru dezvoltarea de armament nuclear. Principalul adversar al unui acord cu Iranul, premierul israelian Banjamin Netanyahu, a estimat ca este vorba de o ”greseala majora cu consecinte istorice” de o amploare considerabila, estimand ca acordul va permite Iranului sa ”continue sa agreseze si sa terorizeze regiunea si lumea”. Acordul va fi de asemenea urmarit de aproape de Congresul SUA, dominat de republicani care nu-si au ascuns neincrederea vizavi de republica islamica, perceputa ca inamic dupa invazia ambasadei SUA in Teheran, in 1979.

Cateva puncte esentiale

Iata principalele detalii ale noului tratat care garanteaza ”natura exclusiv pacifista” a programului nuclear iranian, noteaza Russia Today. De la primul punct al acordului, Teheranul reafirma ca ”nu intentioneaza sa caute, sa dezvolte si sa achizitioneze arme nucleare”. In cintinuare, se angajeaza sa faca reforme importante in modul de abordare a industriei nucleare, in particular acceptand sa nu imbogateasca uraniu mai mult de 3,67% timp de 15 ani, sa transforme facilitatea subterana de imbogatire a uraniului Fordo in centru tehnologic, sa reduca stocul de uraniu imbogatit. In privinta sanctiunilor internationale, tarile grupului 5+1 se angajeaza sa prezinte Consiliului de Securitate al ONU un proiect de rezolutie privind concluziile acordului care, odata adoptat, va permite ridicarea sanctiunilor economice impuse Iranului, simultan cu verificarea implementarii conditiilor acordului de catre Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA). Odata anulate, restrictiile pot fi reimpuse daca se considera ca Iranul a violat termenii acordului. Iranul va accepta garantarea accesului AIEA in facilitatile sale nucleare pentru supravegherea implementarii tratatului si furnizarea de rapoarte regulate comisiei comune de control a tratatului. Negociatorii 5+1 se vor intalni din doi in doi ani sau chiar mai des, pentru evaluarea procesului de implementare a conditiilor de mai sus si adoptarea de ”decizii adecvate”. Acordul, semnat in noaptea de luni spre marti, la Viena, nu va intra in vigoare decat la 30 de zile dupa adoptarea sa de catre Consiliul de Securitate al ONU. In acest timp, Iranul isi pastreaza dreptul de a parasi tratatul in caz de reimpunere de sanctiuni internationale.

Lavrov cere Washingtonului abandonarea sistemului antiracheta in Europa

”Vreau sa amintesc ca presedintele Obana a declarat in aprilie 2009, la Praga, ca, odata ce problema programului nuclear iranian va fi rezolvata, sistemul antiracheta desfasurat in Europa nu va mai fi necesar”, a declarat Lavrov, la Viena, in fata jurnalistilor. ”Astazi, am atras atentia colegilor americani cu privire la acest subiect si asteptam reactia lor”, a adaugat Lavrov. Seful diplomatiei rusesti a salutat, ieri, acordul cu Teheranul, estimand ca este ”conform cu obiectivul urmarit de delegatia rusa”, care consta in ”recunoasterea dreptului Iranului de a profita de energia nucleara civila sub controlul Agentiei Internationale pentru Eenergie Atomica, si, in paralel, ridicarea sanctiunilor” impuse Iranului.

 

author avatar
Tudor Borcea
146 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger