AcasăNewsISISLeaks: Doar 12% din jihadisti vor sa fie kamikaze

ISISLeaks: Doar 12% din jihadisti vor sa fie kamikaze

Candidatii la jihad vor sa apuce vii epoca de aur a ”califatului” lui Abu Backr al-Baghdadi

Jihadistii care s-au alaturat Statului Islamic sunt putin interesati de misiuni sinucigase. In general sunt bine educati si calatoresc mult, releva Combating Terrorism Center al academiei militare West Point (SUA), care a publicat un raport bazat pe fisele personale ale 4.600 de combatanti, sustrase dintr-o baza de date a ISIS.

Candidatii la jihad vor sa apuce vii epoca de aur a ”califatului” lui Abu Backr al-Baghdadi

Scopul acestei scurgeri de informatii a fost ca ea sa dezvaluie masinaria interna si birocratia ”califatului” pe care Abu Backr Al-Baghdadi l-a proclamat in iunie 2014. Jurnalisti germani, britanici si americani au primit aceste fisiere de la un transfug sirian, fiind apoi trimise la West Point pentru analiza. Acestea consista in formulare pe care candidatii la jihad trebuiau sa le completeze, dupa ce au traversat, in general, frontiera turca, raspunzand la zeci de intrebari, noteaza La Libre. Documentele dateaza din 2013-2014. Aspirantii jihadisti erau din 70 de tari. Cele mai reprezentative tari sunt Arabia Saudita, Tunisia, Maroc, Turcia si Egipt. Un val de candidaturi a fost observat in vara lui 2014, imediat dupa ce ISIS a castigat importante teritorii, in special dupa preluarea controlului asupra orasului irakian Mossul.

35% din candidatii occidentali au studii superioare

Ceea ce a frapat Combating Terrorism Center a fost numarul ”remarcabil de mic” al candidatilor pentru operatiuni kamikaze. Doar 12% s-au oferit voluntari sa moara in lupte sau sa comita un atac suicidar. Mohamed Belkaid, care a fost ucis de politia belgiana in cartierul Forest, era candidat la suicid, potrivit listelor ISIS. Raportul atribuie interesul scazut pentru operatiuni kamikaze prin aceea ca numerosi jihadisti inteleg sa se bata pentru un ”califat” de care sa beneficieze vii. Raportul mai consemneaza ca 30% din candidati sunt casatoriti, 35% din candidatii occidentali au o diploma universitara iar 70% care au completat formularele Daesh nu dispun de cunostinte asupra sharia. In privinta meseriilor practicate anterior de aspirantii la jihad, s-a constatat o multitudine de profesiuni. Vanzatori de parfumuri, soldati, jurnalisti, oameni de afaceri, din cadrul serviciilor de informatii, muncitori. Un candidat s-a prezentat ca specialist in lupta antidrog iar altul ca traficant de hasis. Un functionar ISIS a scris in dreptul acestuia: ”Fie ca Allah sa-l ierte si pe noi la fel”!

Copie a Arcului de Triumf din Palmira, distrus de Daesh, instalat in Trafalgar Square

O copie in marmura a celebrului Arc de Triumf din Palmira, distrus de jihadisti, a fost asamblata si instalata in Londra, in Trafalgar Square, informeaza metronews. Aceasta reconstituire , care se inscrie in cadrul celebrarilor saptamanii Patromoniului mondial 2016, a fost realizata de Institutul de arheologie numerica din Oxford, pe baza tehnologiei 3D. Piesa cantareste aproximativ 11 tone , are sase metri inaltime si a fost fabricata in Italia, din marmura egipteana.

author avatar
National
224 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger