AcasăNewsISIS si-a facut propriul Guantanamo in Siria

ISIS si-a facut propriul Guantanamo in Siria

Statul Islamic a strans laolalta 23 de ostratici de 11 nationalitati diferite (si din care sapte sunt morti la ora actuala) intr-o inchisoare din Siria conceputa ca o replica a penitenciarului american din Guantanamo.

Jihadiştii au şi penitenciar de maximă siguranţă

Jurnalistul Javier Espinosa, eliberat in 29 martie 2014, a facut, ieri, aceasta dezvaluire, detaliind in premiera si executia ostaticului rus Serghei Gorbunov, disparut in 2013. Jurnalistul spaniol a fost incarcerat mai multe luni intr-o locuinta din Alep (nord) impreuna cu 22 europeni, americani si o femeie latino-americana. Potrivit lui, ISIS i-a strans pe toti ostaticii intr-o inchisoare care urma sa fie un pandativ al celebrei baze americane Guantanamo din Cuba, potrivit AFP. Autorul  il citeaza pe fostul sau co-detinut, jurnalistul american James Foley (executat in august 2014). ”Aveau de mult proiectul acesta”, spunea Foley. ”Seful gardienilor ne-a explicat ca vroiau sa-i stranga pe toti occidentalii intr-o inchisoare de maxima securitate, cu sisteme moderne de supraveghere”. Espinoza a spus ca a pastrat tacerea dupa eliberarea sa pentru ca gardienii au amenintat cu executia altor ostatici daca va vorbi ”inainte de finalizarea tuturor lucrarilor”. Din 23 de ostatici, spune Espinoza, 15 au fost eliberati iar sase executati, in timp ce soarta unui fotograf britanic (John Cantlie) este incerta.

”The Beatles” simulau executiile

Espinoza a relatat simulacre de executii facute mereu de trei gardieni mascati, botezati The Beatles de catre ostatici. Ostaticii au fost obligati sa priveasca fotografiile executiei inginerului Serghei Gorbunov, rapit in 2013 si asasinat in 2014. ”Seful gardienilor l-a impuscat in cap cu un glont exploziv. Puteti ajunge ca el”, au spus gardienii.

Jihadistii folosesc si arme chimice

Autoritatile din Kurdistanul irakian au indicat, sambata, ca dispun de probe potrivit carora ISIS a folosit arme chimice (bombe cu clor), in ianuarie, impotriva peshmerga, fortele de securitate ale acestei regiuni autonome. Informatia vine din partea Comisiei de securitate a regiunii Kurdistan si, potrivit acestei institutii, ”faptul ca ISIS foloseste astfel de tactici demonstreza ca a pierdut initiativa si recurge la metode disperate”. Cazuri in care a fost raportata utilizarea clorului, pe care jihadistii il recupereaza in principal din statiile de epurare, folosindu-l apoi la bombe artizanale, au fost evocate in mai multe zone din Siria si Irak.

Copilul-calau prezentat de jihadisti, un fost scolar din Toulouse

Minorul prezentat recent intr-un material video de ISIS, in care executa un prizonier arab israelian, prezentat ca agent al Mossad, a fost identificat de elevii unei scoli din Toulouse ca fiind fostul lor coleg. In material mai apare un adult care profereaza, in limba franceza, amenintari impotriva evreilor care locuiesc in Franta. ”Copiii colegiului Vauquelin l-au recunoscut ca fost coleg, dar trebuie sa ramanem prudenti”, a declarat inspectorul acaademiei Haute-Garonne, Jacques Caillaut, potrivit Sputnik. Potrivit acestuia, minorul nu a mai frecventat colegiul din 14 martie 2014.

author avatar
Tudor Borcea
284 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger