AcasăNewsISIS revendica prabusirea avionului rusesc in Egipt

ISIS revendica prabusirea avionului rusesc in Egipt

Primele concluzii ale specialistilor arata ca aparatul s-a dezintegrat in zbor

Ramura egipteana a gruparii Statul Islamic a afirmat, sambata, ca este responsabila pentru prabusirea unui avion charter rusesc in peninsula Sinai, soldata cu moartea a 224 de persoane.

Primele concluzii ale specialistilor arata ca aparatul s-a dezintegrat in zbor

Aparatul care s-a prabusit, sambata, in Egipt, s-a dezmembrat in zbor insa este prea devreme pentru a fi trase concluzii, a declarat ieri un oficial rus, citat de agentiile de presa. Viktor Sorocenko, membru al Comitetului de ancheta a Federatiei Ruse a facut aceste declaratii dupa ce a inspectat locul accidentului, in peninsula egipteana Sinai. Echipele de salvare egiptene au largit, ieri, perimetrul cautarilor pentru a gasi cele 61 de cadavre care lipsesc din totalul de 224 de victime. Aparatul Airbus A321-200 al companiei ruse Kogalymavia, mai cunoscuta sub numele de Metrojet, nu a atins solul intreg ci a explodat in timpul zborului, a indicat Sorocenko. Corpurile a 163 de victime au fost gasite, avionul avand 217 pasageri si sapte membri ai echipajului.

Accident sau atentat?

Cauzele prabusitii aparatului sunt neclare, ipotezele unui accident sau atentat fiind pastrate. Bransa egipteana a ISIS a afirmat, sambata, pe Twitter, ca este responsabila de prabusirea avionului. ”Soldatii Califatului au reusit sa doboare un avion rusesc in provincia Sinai, care transporta peste 220 de crestini, care au murit cu totii”, se arata in comunicatul gruparii teroriste. Revendicarea ISIS ”nu poate fi considerata exacta”, a declarat, sambata, ministrul rus al Transporturilor, Maxim Sokolov. ”Suntem in contact cu colegii egipteni si cu autoritatile aeronautice din aceasta tara. La ora actuala, nu dispunem de nicio informatie care sa confirme aceste revendicari”, a spus Sokolov. Guvernul egiptean a anuntat sambata ca au fost recuperate cutiile negre ale aparatului. Pe de alta parte, mai multi experti militari estimeaza ca insurgentii ISIS din nordul peninsulei Sinai nu dispun de rachete capabile sa atinga un avion aflat la 30.000 de picioare altitudine, dar nu exclud posibilitatea unei bombe la bord sau ca aparatul sa fie atins de o racheta in timpul unei coborari cauzate de o defectiune tehnica. Aparatul Airbus facea legatura intre Charm El-Cheikh si Sankt Petersburg. Contactul cu charter-ul a fost pierdut la 23 minute dupa decolare de pe aeroportul Charm el-Cheikh, la tarmul Marii Rosii, in timp ce avionul se afla la o inaltime de 9.144 de metri. Potrivit unui oficial au autoritatii de control al spatiului aerian egiptean, comandantul zborului s-a plans de o defectiune tehnica a echipamentelor de comunicatii.

Rusia in doliu

Ieri, autoritatile ruse au decretat zi de doliu national, drapelul national fiind coborat in berna. Toate posturile de televiziune au suprimat pauzele publicitare si au anulat emisiunile de divertisment. Sefii de stat din numeroase tari au adresat mesaje de condoleante Rusiei si familiilor victimelor, informeaza Sputnik. Printre ei, Angela Merkel, presedintele italian Sergio Mattarella, secretarul general ONU Ban Ki-moon, secretarul de Stat american John Kerry, primul ministru britanic David Cameron dar si presedintele Ucrainei, Petro Porosenko.

2014-2015, ani ucigasi pentru aviatie

Sute de persoane si-au pierdut viata intr-o serie neagra de accidente aviatice in ultimii doi ani. In 31 iunie 2015, un aparat Hercules s-a prabusit in Indonezia, ucigand 142 de persoane. In 24 martie, un Airbus al companiei Germanwings a percutat un masiv muntos din Alpi, copilotul Andreas Lubitz fiind autorul tragediei soldata cu 150 de morti. In 17 iulie 2014, un aparat al companiei Malaysia Airlines a fost doborat de o racheta sol-aer deasupra teritoriului Ucrainei, 283 de persoane fiind ucise. In 8 martie 2014, un alt aparat Malaysia Airlines a disparut inexplicabil deasupra oceanului Indian, avand 239 persoane la bord.

author avatar
Tudor Borcea
221 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger