AcasăNewsISIS isi formeaza armata in inchisorile europene

ISIS isi formeaza armata in inchisorile europene

Emergenta gruparii Statul Islamic a intarit spectaculos legaturile dintre terorism si criminalitate, subliniaza un studiu al Centrului international de studiere a  radicalizarii si violentei politice (ISCR).

Potrivit acestui studiu realizat de specialisti britanici, 57% din jihadistii europeni care au plecat in strainatate pentru a combate in randurile Daesh au petrecut un anumit timp in inchisori, inainte de a se radicaliza. Iar cel putin 27% din persoanele incarcerate s-au radicalizat in timpul sederii dupa gratii. Concret, sistemul penitenciar european a devenit o pepiniera pentru retelele jihadiste care pun accentul pe recrutarea criminalilor ”gata de munca”, indica ISCR. Culmea, organizatiile extremiste lasa din ce in ce mai mult scolile religioase in favoarea ghetourilor europene unde pot gasi cu usurinta candidati ”experimentati” care au deja un trecut criminal.

Un rezervor de tineri furiosi

”Observam radicalizari din ce in ce mai rapide in inchisori. A fi incarcerat pentru infractiuni violente faciliteaza cu usurinta trecerea la extremismul violent”, subliniaza Peter Neumann, directorul ICSR si co-autor al studiului mentionat. Familiarizarea anumitor detinuti cu armele sau circuitele financiare criminale cotribuie la aceasta tendinta. Studiul ICRS, cu sediul la King’s College (Londra) a cuprins profilele a 79 de jihadisti europeni (din Belgia, Danemarca, Franta, Marea Britanie, Olanda) care au plecat in strainatate pentru a lupta sau au fost implicati in acte de terorism in Europa. In ultimii ani, se estimeaza ca 5.000 de europeni s-au alaturat ISIS sau Front al-Nusra, in Siria si in Irak.

Islamistii radicali lasa locul radicalistilor islamizati

Cercetarile ICSR arata ca majoritatea recrutilor gruparilor teroriste au avut in trecut de-a face cu justitia pentru droguri, furturi si in special activitati in cadrul bandelor organizate. Activitati fara nici o legatura cu pietatea si religia. De altfel, in august, o ancheta AFP a demonstrat ca 70% din recrutii ISIS nu aveau decat cunostinte ”de baza” ale islamului, dupa studierea a 4.030 de chestionare la care au raspuns recrutii straini sositi in Siria (2013-2014). Un fenomen total opus politicii vechilor miscari islamiste care reclamau ”puritate” si solide cunostinte teologice din partea aspirantilor combatanti. Care a condus la o apropiere constanta intre retelele criminale si teroristi pe continentul european. Un cocktail care va da nastere unui nou tip de jihadist pentru care violenta nu mai este doar un mijloc de a duce lupta religioasa, ci un veritabil mod de viata. Aceasta schimbare de paradigma in sfera terorista da batai de cap serviciilor de informatii europene, fiind un fenomen al radicalizarii mai dificil de reperat, afirma Neumann.  Analistul Alain Grignard, eminent specialist belgian in contraterorism, confirma: ”Tinerii musulmani cu un trecut delincvent se alatura ISIS in cadrul unei super-gasti. Inainte, aveam de-a face in majoritate cu indivizi pentru care violenta era doar o interpretare extremista a religiei”.

In drumul spre Califat, beau, fumeaza, se drogheaza

”Numeroase analize continua sa apere teza conform careia majoritatea teroristilor provin din clase sociale medii sau superioare. Osama bin Laden era fiu de milionar iar cei care au actionat in 11 septembrie erau studenti. Dar nu cred ca aceasta reflecta realitatea din ISIS”, afirma specialistul. Numeroase servicii de informatii se asteapta de regula ca tinerii radicalizati sa fie mai usor de reperat si datorita schimbarii comportamentului sau aspectului fizic (sa-si lase barbi sau sa-si schimbe tinuta vestimentara, spre exemplu). In cazul unora, da, arata datele ICSR. Insa din ce in ce mai mult, combatantii fumeaza, beau sau se drogheaza asteptand sa plece in ”Califat”. Ratiunea pentru care Daesh ii vizeaza pe infractori este simpla. In trecut, un student, spre exemplu, putea fi sensibilizat de ideologia jihadista dar era apoi dificil de convins sa comita acte violente sau crime. Spre deosebire de recrutii obisnuiti cu violenta, in cazul carora radicalizarea nu dureaza decat cateva saptamani, spre deosebire de luni sau chiar ani, in cazul Al-Qaida sau al talibanilor.

Salah Abdeslam, parasit de avocati

Avocatii suspectului-cheie in atentatele din 13 noiembrie din Paris si Saint-Denis, Sven May si Frank Berton,  au anuntat, ieri, ca renunta sa-si mai apere clientul. Avocatii si-au motivat decizia datorita muteniei totale a lui Abdeslam, care refuza sa raspunda la orice intrebare a anchetatorilor. Abdeslam se afla detinut in inchisoarea Fleury-Mérogis (sudul Parisului), unde este supravegheat 24 de ore din 24. Atentatele din 13 noiembrie s-au soldat cu 130 de morti.

author avatar
Tudor Borcea
142 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger