AcasăNewsISIS isi finanteaza operatiunile si prin trafic de organe

ISIS isi finanteaza operatiunile si prin trafic de organe

Mohamed Alhakim, ambasadorul Irakului la ONU, a cerut Consiliului de Securitate sa verifice informatiile potrivit carora grupul jihadist preleveaza organe pentru a le trafica in scopul finantarii operatiunilor teroriste.

Mohamed Alhakim a declarat ca, in ultimele saptamani, zeci de cadavre, prezentand incizii chirurgicale, fara rinichi sau alte organe vitale, au fost descoperite in gropi comune sau stivuite. ”Avem corpurile, veniti sa le examinati. Este clar ca lipsesc parti din ele”, a spus ambasadorul, potrivit Express. Potrivit lui Alhakim, zeci de medici au fost ”executati” in Mosul de catre ISIS (nordul Irakului) pentru ca ar fi refuzat sa preleveze organe pentru jihadisti. Ambasadorul irakian a acuzat ISIS si de genocid impotriva unor grupuri etnice. Nicolai Mladenov, emisar ONU in Irak, a raportat ca 790 de oameni au fost ucisi in Irak in luna ianuarie, victime ale terorismului si conflictului armat. Mladenov a confirmat numarul din ce in ce mai mare de informatii si rapoarte potrivit carora ISIS preleveaza organe pentru finantarea unei parti a operatiunilor sale. Potrivit OMS, traficul de organe umane la nivel mondial a crescut alarmant in ultimii trei ani.

Parada jihadista in Libia

Islamistii au prezentat un material video care prezinta o uriasa parada de masini Toyota Land Cruiser conduse de membri ISIS pe strazile orasului Benghazi. Barbati, femei si copii saluta si aclameaza convoiul, potrivit Daily Mail. Masinile, care ar fi apartinut politiei libiene, poarta insemnele Statului Islamic. Materialul video ar fi fost postat de factiunea libiana a ISIS, Ansar Al-Sharia.

Roma se teme de o alianta intre rebelii libieni si islamisti

Ministrul italian de Externe, Paolo Gentiloni, a estimat ca luptatorii ISIS ameninta deja Italia si ca fostii rebeli libieni ar putea sa se aliaze cu jihadistii din Libia. ”Situatia se deterioreaza si ne ramane putin timp pentru a gasi o solutie(…) Exista riscul unei aliante intre grupurile locale si ISIS, trebuie sa urmarim situatia de aproape”, a spus diplomatul in fata Parlamentului italian, citat de sputnik. Potrivit lui Gentiloni, combatantii jihadisti progreseaza rapit pe teritoriul Libiei si ameninta deja Italia. Pe de alta parte, in ultima perioada s-a constatat un aflux de refugiati din Libia catre coastele Italiei niciodata atins pana acum ca dimensiuni. Potrivit purtatorului de cuvant al Organizatiei mondiale a migratiei, Leonard Doyle, 4.400 de persoane au fost inregistrate numai in wekendul trecut. Intrebat daca ISIS ii poate utiliza si controla pe refugiati pentru destabilizarea Europei prin Mediterana, Doyle a declarat: ”Sunt doar temeri. Dar daca Statul Islamic devine o prezenta inca si mai puternica in Libia, ar putea deveni realitate”.

 

author avatar
Tudor Borcea
457 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger