AcasăNewsISIS defileaza cu prizonieri kurzi in custi

ISIS defileaza cu prizonieri kurzi in custi

Grupul jihadist a difuzat, ieri, noi inregistrari cu o parada in care se vad prizonieri inchisi in custi de fier, prezentati ca peshmerga-kurzi irakieni, in total 21 de ostatici, in Irak.

Potrivit Daily Mail, care a difuzat imaginile,  este vorba de 16 peshmerga, doi ofiteri ai armatei irakiene si trei politisti din Kirkurk, oras situat la 240 km nord de Bagdad. Filmul nu precizeaza nici locul nici data paradei, dar surse kurde au afirmat ca scenele au fost prinse acum o saptamana, pe un drum principal in districtul Hawija, controlat de ISIS, la 15 km de Kirkuk. Oamenii sunt plimbati in masini printre zeci de locuitori si oameni inarmati. Fiecare ostastic este in tinuta portocalie iar un om cu barba si purtand un turban alb adreseaza mesaje de amenintare contra kurzilor, cerandu-le sa abandoneze lupta impotriva ISIS. ”Daca nu, soarta voastra va fi ca soarta acestor oameni, fie in custi, fie sub pamant”, a spus acesta. Un comandant peshmerga din Kirkuk, generalul Hiyowa Rach, a afirmat ca ostaticii au fost capturati in 31 ianuarie. Intre timp, cotidianul Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, scrie ca, afectat financiar de ofensivele Coalitiei la care participa si soldati kurzi, in Siria si Irak, Statul Islamic urmareste sa vanda fortelor armate kurde cadavrele propriilor soldati ucisi in lupte. Publicatia mai noteaza insa ca este ”putin probabil” ca ISIS sa practice traficul cu organe, din ce in ce mai des invocat, organizatia neavand infrastructuri adecvate sau competente medicale, tehnice si logistice necesare.

Jihadistii ard si instrumentele muzicale

Dupa incendierea a mii de carti in Mosul, Statul Islamic a publicat, saptamana trecuta, o serie de fotografii in care mai multi oameni avand cagule pe fata dau foc la o serie de instrumente muzicale judecate ca ”non-islamice”: baterii, saxofoane, clarinet…Scena se desfasoara in apropiere de orasul Derna (estul Libiei). Potrivit ISIS, instrumentele au fost confiscate de ”politia religioasa” si ”aruncate in flacari”, fiind ”neconforme cu legea islamica”. Sambata, in timpul unui congres social-democrat la Madrid, premierul francez Manuel Valls a estimat ca ”islamismul radical a declarat razboi Europei”. Valls a dat exemplul Libiei, unde ”s-a creat un nou reper pentru jihadismul terorist”, ”sub ochii nostri si nu departe de frontierele noastre”. La randul sau, ministrul de Interne francez, Bernard Cazeneuve, le-a  cerut, aflat la Silicon Valley, principalilor operatori ai Internetului sa-si intensifice masurile impotriva propagandei jihadistilor, apeland la ”dublarea eforturilor” pentru blocarea mesajelor extremiste.

author avatar
Tudor Borcea
325 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger