AcasăNewsISIS, decapitat de bombardamentul american

ISIS, decapitat de bombardamentul american

”Califul ” SI, Abu Bakr al-Baghdadi, a fost ranit de aviatia americana iar adjunctul sau, ucis, insa informatiile din Baghdad sunt confuze

Dupa ce oficiali irakieni au anuntat ca liderul Statului Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, a fost grav ranit in urma loviturilor aeriene ale SUA din acest weekend asupra unui convoi,  duminica, irakienii au informat ca mana dreapta a lui Baghdadi, Auf Abdulrahman Elefery, a fost ucis in acelasi asalt aerian.

”Califul ” SI, Abu Bakr al-Baghdadi, a fost ranit de aviatia americana iar adjunctul sau, ucis, insa informatiile din Baghdad sunt confuze

Elefery, care este cunoscut si sub numele de Abu Suja, si-a pierdut viata in urma rachetelor care au lovit un convoi in apropiere de Mossul, in nordul Irakului. Un responsabil al securitatii irakiene, Hisham al-Hashmi, a declarat pentru Daily Telegraph ca Elefery era o persoana ”foarte apropiata” a lui Baghdadi. ”El si Baghdadi erau rareori despartiti, de aceea este foarte posibil ca Baghdadi sa fi fost cu el in momentul atacului”, a spus Hashmi, potrivit ziarului britanic. Totodata, acesta a dezvaluit ca moartea lui Elefery a fost confirmata de parintii acestuia. Generalul Nicholas Houghton, seful statului major al fortelor armate britanice a declarat ca ”nu poate confirma ca Baghdadi a fost ucis”. ”Cred ca trebuie sa asteptam cateva zile pentru a avea o confirmare oficiala. In atacul de vineri si-ar fi pierdut viata si alti lideri jihadisti insa Pentagonul nu a dezvaluit amanunte.  Patrick Ryder, purtator de cuvand al comandamentului central american a declarat ca ”au fost executate lovituri aeriene asupra unei reuniuni ale liderilor SI in apropiere de Mossul”, dar coalitia nu poate confirma daca al-Baghdadi era printre ei. Potrivit lui Hashimi, alaturi de Abu Suja alti 20 lideri SI au fost ucisi.

Obama : ”Trecem la o noua etapa: ofensiva”

Presedintele american Barack Obama a anuntat, duminica, o ”noua etapa” in operatiunile militare din Irak, in conditiile in care Bagdad-ul si Washington-ul incearca sa determine daca liderul SI, Abu Bakr al-Baghdadi, facea parte sau nu din liderii jihadisti ucisi sau raniti , vineri, in raidurile aeriene ale coalitiei. SUA au oferit un premiu de 10 milioane de dolari pe capul lui Baghdadi. ”Prima etapa a fost de a obtine formarea unui guvern irakian reprezentativ si credibil si asta am facut”, a spus Obama. ”In present, nu ne putem margini doar la opri inaintarea SI, ci vrem sa fim in pozitia de a lansa o ofensiva”, a precizat presedintele SUA, care a anuntat, vineri, suplimentarea cu 1500 numarul  consilierilor  militari americani in Irak.

author avatar
Tudor Borcea
317 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger