AcasăNewsISIS cumpara in secret terenuri in Bosnia

ISIS cumpara in secret terenuri in Bosnia

Statul Islamic cumpara terenuri inconjurate de paduri din apropierea localitatii Osve, in Bosnia. Serviciile de informatii bosniace sunt convinse ca jihadistii incearca sa creeze o baza din care pot desfasura atacuri teroriste in UE.

Pentru jihadistii lui Abu Bakr al-Baghdadi terenurile bosniace sunt foarte importane, fiind in proximitatea Mediteranei

Terenurile cumparate de ISIS au un avantaj esential: proximitatea cu Marea Mediterana, ceea ce inseamna ca teroristii pot veni din Siria, Irak sau Africa de Nord, traversand ilegal Grecia, Turcia, Macedonia si Serbia, noteaza Russia Today. Osve este situat pe o colina la 96 kilometri de Sarajevo. Localitatea, un sat, nu poate fi gasita pe hartile GPS si este mai lesne de ajuns pe jos, caile de acces fiind prea sinuoase si inguste pentru vehicule. Serviciile de securitate bosniace cred ca ISIS utilizeaza aceste teritorii pentru a antrena noi recruti, departe de ochii comunitatii internationale. Un alt avantaj pentru ISIS este vanzarea ilegala de arme in Bosnia, care dureaza inca dupa conflictul din 1990. In urma cu cinci luni, fortele antitero bosniace au vazut pentru prima data drapelul Daesh pe casele din alt sat, Gornja Maoca. Extremismul a fost mereu un subiect sensibil pentriu bosniaci. Potrivit serviciilor de informatii, dupa 2012, aproximativ doua sute de bosniaci au plecat in Irak si in Siria pentru a lupta alaturi de Statul Islamic. Aproximativ 40 au revenit in Bosnia. In septembrie, politia federala bosniaca (SIPA) a arestat doi lideri salafisti, Bilal Husein Bosnic si Nusret Imamovic. In ciuda acestor arestari, sute de fideli de pe teritoriul tarii s-au raliat altor lideri. Este vorba de Harun Mehicevic, plecat in Australia in 1990, dar care isi desfasoara la ora actuala activitatile in Bosnia, Jasin Rizvic si Osman Kekic, care, potrivit unor informatii, lupta la ora actuala in Siria si in Irak. Acestia sunt suspectati ca au cumparat terenurile amintite. Potrivit unei anchete realizate de Daily Mirror, locuitorii satelor invecinate aud regulat tiruri de arma si se gandesc sa paraseasca cat mai repede regiunea.

Liderul Statului Islamic opreste difuzarea executiilor pentru ca sperie copiii

Abu Bakr al-Bagdadi, liderul ISIS, a interzis filmarea executiilor dupa ce gruparea terorista a difuzat un video recent in care apare un minor care decapiteaza un ofiter sirian. Agentia de presa siriana ARA News a raportat ca al-Baghdadi a ordonat incetarea difuzarii acestor materiale. Intr-un comunicat, Abu Bakr al-Baghdadi a indicat ca astfel de filmari ii tulbura pe musulmani si pot ingrozi copiii. Potrivit agentiei de presa, directiva i-a divizat pe combatantii ISIS, unii considerand ca tocmai cruzimea acestor acte contribuie la impactul pe care-l are Statul Islamic. La originea acestei decizii se afla un recent material in care un copil-soldat al Daesh declara ca organizatia va cuceri inclusiv Ierusalimul si Roma, dupa care decapiteaza un prizonier, un capitan din armata siriana. ISIS a publicat zeci de materiale in care sunt executati barbati, femei si copii. Adolsecenti au fost deja folositi pe post de calai dar materialul amintit, difuzat inaintea sfarsitului Ramadanului, arata in premiera un minor procedand la decapitarea unui prizonier.

Cameron vrea starpirea Califatului in Siria si in Irak

”Vreau ca Marea Britanie sa faca mai mult”, a declarat premierul David Cameron la postul american NBC, referindu-se la o interventie armata contra ISIS in Siria si in Irak. Insa a precizat ca pentru aceasta are nevoie de girul Parlamentului. ”Discutam la ora actuala, inclusiv cu opozitia, despre ce putem face in plus. Dar fiti siguri ca suntem determinati ca colaboram cu voi (SUA) pentru a distruge califatul in cele doua tari”, a spus Cameron.

Jihadistii au utilizat arme chimice in mai multe randuri

Potrivit unei anchete comune, realizata de doua organizatii britanice, Conflict Armament Research si Sahan Research, ISIS a folosit arme chimice in Irak (nord) si in Siria (provincia Hassake), informeaza Sputnik. Cei vizati au fost combatantii unitatilor de protectie a poporului kurd (YPG) dar si civili. La inceputul lunii trecute, ministrul australian de Externe, Julia Bishop, a declarat ca jihadistii fac serioase eforturi pentru a dezvolta arme chimice si recruteaza experti de inalta calificare in acest scop.

author avatar
Tudor Borcea
699 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger