AcasăNewsISIS cheama la jihad in Balcani

ISIS cheama la jihad in Balcani

Intr-un material video difuzat vineri de presa locala, cu o zi inainte de vizita Papei Francisc la Sarajevo, combatanti care se revendicau apartinand califatului Islamic au apelat la jihad in Balcani, anuntand ”zile teribile” pentru ”necredinciosi”.

Sigla Statului Islamic la intrarea in satul bosniac Gornja Maoca

Materialul, care dureaza 21 de minute, este un nou instrument de propaganda a Statului Islamic care cheama la ”razboiul sfant”, de data aceasta in Balcani, si poarta logo-ul unei societati de productie ce are legaturi cu gruparea jihadista. Pentru moment, data si locul inregistrarii sunt necunoscute. In video apar mai multi combatanti prezentati ca originari din Bosnia, Kosovo sau Albania. Unii se exprima in bosniaca , altii in albaneza. Un albanez din Kosovo, prezentat ca Abu Muqatif Al-Kosovo, promite ”zile teribile” pentru cei pe care-i numeste ”necredinciosii” Balcanilor. Materialul a avut un impact deosebit, in conditiile in care a fost publicat cu o zi inainte de vizita Papei in Sarajevo, arata Russia Today, evident neintamplator, chiar daca ISIS nu face referire in material la aceasta vizita.

Bosnia, pepiniera pentru jihadisti

Vizita Suveranului Pontif in Sarajevo a reprezentat o provocare pentru fortele de ordine, in conditiile in care , in ultimii ani, Bosnia a devenit un furnizor pentru armata califatului. Bosnia numara 3,8 milioane de locuitori iar 40% din populatie este musulmana. Potrivit serviciilor de informatii, din 2012, aproximativ 200 din locuitori au plecat in Siria si in Irak pentru a lupta alaturi de ISIS. Pedepsele pentru jihadisti si pentru recturorii lor pot ajunge pana la 20 de ani de inchisoare. In septembrie, politia federala bosniaca a arestat doi lideri salafisti, Bilal Husein Bosnic si Nusret Imamovic, care au creat o retea de fideli pe cuprinsul tarii.

Statul Islamic vrea sa fabrice arme chimice

Jihadistii se pregatesc sa utilizeze arme chimice si recruteaza experti pentru a dezvolta aceste arme, a afirmat ministrul australian de Externe, Julie Bishop, informeaza Sputnik. ”Utilizarea clorului de catre ISIS si recrutarea de profesionisti, intre care unii din Occident, demonstreaza eforturile depuse de organizatia terorista pentru a dezvolta arme chimice”, a declarat seful diplomatiei australiene. Utilizarea clorului in bombe artizanale a fost semnalata in mai multe locuri in Irak si in Siria.

Papa Francisc a predictat pentru reconciliere in Sarajevo

Suveranul Pontif, ingrijorat de ”climatul de razboi” din lume, a predicat, sambata, pentru pace si reconciliere in Sarajevo, oras martir dar si simbol al coexistentei cultural-religioase. In fata a 65.000 de credinciosi adunati pe stadionul olimpic din oras, Papa a denuntat ”climatul de razboi intretinut deliberat de cei care cauta infruntarea intre culturi si civilizatii”. ”In contextul unei lumi din pacate sfartecata de conflicte, acest pamant poate deveni un mesaj: a dovedi ca este posibil de a convietui in diversitate dar si in comuna umanitate”, a declarat Jorge Bergoglio, in cadrul unei intalniri ulterioare cu reprezentantii ordodocsilor, musulmanilor, catolicilor si evreilor din Sarajevo.

 

author avatar
Tudor Borcea
931 afisari
Zenville

Ultimele știri

Caz înspăimântător în București! Femeie reținută după ce şi-a înjunghiat de două ori soţul, la un interval de mai multe ore

Caz șocant în București! O femeie a fost reţinută, sub acuzaţia de violenţă în familie în modalitatea tentativei de omor, după ce şi-a înjunghiat...

Momente de groază, la înălțime. Pasagerii unui telescaun, surprinși de rafale foarte puternice de vânt – VIDEO

Mai multe persoane au trecut printr-o experiență pe care, cel mai probabil, nu o vor uita niciodată. Sau, cel puțin, nu prea curând.Au fost...
proger