AcasăNewsISIS are un nou lider

ISIS are un nou lider

Amir Mohamad Abdel Rahmane al-Maoula al-Salbi a fost identificat de mai multe servicii de informaţii drept noul conducător al grupării teroriste, succesorul lui Abu Bakr al-Baghdadi care a fost ucis într-o operaţiune americană la sfârşitul lunii octombrie în Siria.

Originar dintr-o familie din minoritatea turkmeniană din Irak, cel numit “noul calif al musulmanilor” este unul dintre puținii non-arabi din conducerea ISIS. Un ideolog, absolvent al Universității din Mosul, al-Salbi a jucat un rol cheie în persecuția yezidisilor, o comunitate religioasă atacată în Irak de jihadiști în 2014.

A fost prezentat pe lista cu „cei mai căutați teroriști” de către Statele Unite, care oferă până la 5 milioane de dolari pentru pentru a-l captura. El este prezentat pe site  ul  Departamentului de Stat drept „un potențial succesor al liderului Daesh Abu Bakr al-Baghdadi”. Donald Trump, a anunțat pe 27 octombrie moartea lui Al-Baghdadi într-un atac din noaptea precedentă în nord-vestul Siriei, la câțiva kilometri de granița turcă. De când s-a proclamat, în 2014, „califul” unui teritoriu care număra până la șapte milioane de locuitori ai frontierei dintre  Irak și Siria, Baghdadi a devenit cel mai căutat om din lume. Stat Islamic a susținut că a efectuat 106 atacuri între 20 și 26 decembrie pentru a răzbuna moartea lui Baghdadi și a șefului de propagandă al grupării, Abu Hassan al-Muhajir, în aceeași zi.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
215 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger