AcasăNewsISIS are bani cat o supercorporatie

ISIS are bani cat o supercorporatie

Astazi, banii ISIS sunt folositi diversificat, reinjectati incognito in diverse investitii discrete, multiple si variate, greu de urmarit de anchetatori.

Gruparea jihadista poseda  o avere de 3 miliarde de euro, potrivit ultimelor estimari ale serviciilor de informatii, echivalentul valorii bursiere al companiei aeriene Air France. Spre cosmarul specialistilor luptei antitero.

Astazi banii ISIS sunt folositi diversificat reinjectati incognito in diverse investitii discrete multiple si variate greu de urmarit de anchetatori

Niciodata o organizatie terorista nu a avut atatia bani. O informatie in contextul summit-ului antitero de la Paris axat pe metodele de stopare a finantarii terorismului international. In conditiile in care ISIS are mijloace sa-si refinanteze reorganizarea si trecerea in clandestinitate in ciuda infrangerilor militare majore de anul trecut in Irak si in Siria, care au privat gruparea de principalele surse de venit. In trei ani, ”califatul” a exploatat la sange nordul Irakului si al Siriei, un teritoriu bogat in petrol care i-a adus jihadistilor sute de milioane de dolari pe an. Se adauga 40% din productia cerealiera din Irak si 80% din productia de bumbac a Siriei.

O administratie de racheti

In teritoriile ocupate, ISIS a pus in practica un jaf organizat la virgula. Si chiar a instituit un minister al Ghanima (”Prada” in araba). Tot ce era praduit era distribuit jihadistilor, inclusiv celor din strainatate. Spre exemplu, nevasta unuia din atacatorii din clubul Bataclan (Paris) avea un apartament la Mosul (Irak) pentru care nu platea nimic (apa, electricitate impozite). Toate resursele siriene si irakiene au fost furate (terenuri, vehicule, locuinte, petrol, recolte), ISIS impunand taxe pe economiile locale, pe toate tranzactiile comerciale din zonele ocupate dar si pe toate activitatile umane: casatorii, nasteri, politie, justitie etc. Plus amenzile ”politiei moravurilor”. Acesti bani au fost reinvestiti in afaceri legale (spre exemplu ferme piscicole din Irak) in diverse zone din Orientul Mijlociu sau Turcia, in birouri de schimb valutar care au fost folosite pentru a trimite bani mai departe prin intermediul cartelelor preplatite sau portofelurilor electronice sau prin noile servicii financiare care permit transferarea anonima de fonduri via Internet. Evident, situatii ce au complicat mult munca serviciilor antitero occidentale.

author avatar
Tudor Borcea
221 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger