AcasăNewsISIS a decapitat 21 de crestini ortodocsi egipteni

ISIS a decapitat 21 de crestini ortodocsi egipteni

Grupul Statul Islamic a difuzat, duminica,  executia a 21 de barbati, prezentati ca egipteni de confesiune ortodoxa copta, care au fost rapiti in Libia. Presedintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi a convocat de urgenta Consiliul national de securitate si a jurat sa pedepseasca ”asasinii”. Ieri, Cairo a bombardat pozitiile ISIS in Libia.

Noile crime dovedesc exportul metodelor sălbatice ale jihadiştilor dincolo de Siria şi Irak

In materialul video postat pe Internet, un grup de oameni imbracati in haine portocalii sunt adusi pe o plaja, avand mainile legate si aliniati, avand fiecare in spate un  barbat mascat, inarmat cu un cutit. Materialul situeaza scena executiei intr-o provincie din Tripoli, botezata de ISIS ”Wilayat Tarabulus”, noteaza Nouvel Observateur. Un alt mesaj scris explica faptul ca victimele sunt ”oameni ai Crucii, fideli Bisericii egiptene dusmane”. Ostaticii sunt decapitati apoi. ”Astazi suntem in sudul Romei, pe pamant musulman al Libiei (…) aceasta mare in care ati ascuns trupul seicului Ossama bin Laden, juram in fata lui Allah ca vom amesteca sangele vostru in ea”, spune un om in limba engleza. ISIS a cunoscut sustinere din partea multor grupuri jihadiste, in special in Libia si Algeria, unde exporta metodele sale brutale si propaganda media.  Primul grup jihadist al Egiptului, Ansar Beit al-Maqdess, s-a raliat ISIS, revendicand mai multe atentate contra fortelor de ordine. In ianuarie, ramura libiana a ISIS a afirmat ca a rapit 21 crestini copti egipteni iar Cairo a confirmat ca 20 cetateni egipteni au fost rapiti in Libia vecina. Jihadistii au spus ca au actionat ca represalii in urma unor mai vechi incidente religioase in Egipt. Biserica Copta a fost acuzata ca a impiedicat convertirea la islam a doua sotii ai unor preoti ortodocsi copti. Dupa caderea lui Gadhafi, in 2011, autoritatile nu mai controleaza o tara aflata in haos, unde zeci de militii formate din ex-insurgenti fac legea in fata unor armate si politie slabite. Noile executii revendicate de bransa libiana a Statului Islamic dovedesc exportul cu success al metodelor lor salbatice dincolo de regiunile controlate in Siria si Irak.

Cairo raspunde cu lovituri aeriene

Duminica, presedintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi a convocat Consiliul National al Apararii, care a decis bombardarea pozitiilor ISIS in Libia. ”Fortele noastre armate au lovit luni tinte ale bazelor si depozitelor de arme ale Daesh in Libia”, se arata intr-un comunicat al armatei egiptene. Este prima data cand Cairo recunoaste deschis ca a desfasurat bombardamente pe teritoriul libian. Armata a pus la dispozitie imagini cu aparate F-16 decoland noaptea in directia Libia. Martorii citati de AFP au spus ca bombardamentele au vizat orasul Derna (est) , fief al jihadistilor.

Doliu national timp de sapte zile

Biserica ortodoxa copta s-a declarat ”increzatoare” ca autoritatile egiptene nu vor lasa nepedepsiti autorii ”acestei crime abominabile”. Al-Azhar, unul din cele mai prestigioase institutii teologice Sunnite, cu sediul la Cairo, a calificat executiile drept ”barbarie”. Washington a condamnat ” uciderea abjecta si lasa a 21 de cetateni egipteni”, afirmand ca ”barbaria ISIS nu are limite”. Presedintele egiptean a mai anuntat decretarea doliului national timp de sapte zile. François Hollande si Abdel Fatah al-Sissi au cerut Consiliului de Securitate ONU ”noi masuri” contra ISIS, in conditiile in care Franta semneaza la Cairo un contract de livrare a 24 de avioane Rafale catre Egipt.

Profilul teroristului din Danemarca

Profilul autorului antentatelor din Copenhaga, soldate cu doi morti, incepe sa se contureze. Mass-media daneza i-a difuzat numele: Omar Abdel Hamid El-Hussein, 22 de ani, cunoscut politiei pentru acte de violenta si detinere ilegala de arme. Nascut in Danemarca, descris ca un elev bun de directorul liceului din Hvidrove, unde a invatat, Abdel s-a alaturat de cativa ani unor bande radicalizate, fiind condamnat si la inchisoare un an de zile pentru injungherea unui om. Aflat in atentia serviciilor de informatii, ”el ar fi putut sa se inspire de propaganda ISIS” sau sa ”imite atentatele de la Charlie Hebdo” in actiunile sale. Alte doua persoane au fost inculpate, ieri, pentru complicitate cu El-Hussein.

author avatar
Tudor Borcea
1.256 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger