Cauta

Isi fac operatii sa arate ca pe Snapchat

Din ce in ce mai multi adolescenti dar si adulti apeleaza la bisturiu pentru a semana cu propriile selfies ”infrumutesate” via aplicatii ca Snapchat, Instagram sau Facetune. Un fenomen care-i alerteaza pe psihologi.

Social media contribuie din plin la mania retusarii propriei imagini

Urechi de pisica sau de caine, piele mai neteda, pometi ridicati, dinti mai albi, totul se poate modifica via aceste aplicatii. Insa pasiunea pentru aceste ”imbunatatiri” via aplicatiile pe smartphone se poate transforma in boala. Este vorba, avertizeaza specialistii, de un nou fenomen denumit ”dismorfie Snapchat”. ”Vedem din ce in ce mai multi pacienti care apeleaza la chirurgia estetica pentru a semana cu propria imagine filtrata cu ajutorul acestor aplicatii”, a declarat dr. Neelam Vashi, directoarea centrului de cercetari pentru chirurgie estetica si laser de la universitatea din Boston. Chirurgii au constat ca din ce in ce mai multi oameni sosesc la consultari cu selfies in maini, in loc de fotografia unei celebritati cu care doresc sa semene. Dismorfia corporala este o patologie care se caracterizeaza printr-o preocupare excesiva pentru aspect si defectele fizice. Ea poate impinge anumite persoane la un comportament extrem pentru a-si ascunde pretinse ”imperfectiuni”. Aceasta se poate traduce printr-o schimbare drastica a aspectului.

Obsesia de a semana cu virtualul

Dismorfia corporala, afectiune mentala care face parte din tulburarile obsesiv-compulsive, este foarte raspandita, o persoana din 50 fiind afectata. Iar aceasta cifra continua sa creasca, in mare parte din cauza retelelor sociale.”Selfie-urile retusate pot genera pierderea contactului cu realitatea, pot crea asteptari irationale, cum este dorinta de a semana mereu cu imaginea ta virtuala”, a subliniat Neelam Vashi. Un studiu publicat in International Journal of Eating Disorders a demonstrat ca tinerele care-si manipuleaza regulat imaginea, modificandu-si fotografiile, via diverse aplicatii, risca sa fie supra preocupate de aspectul fizic si sa se simta rau in pielea lor. Psihologii recomanda din ce in ce mai mult esteticienilor sa-i refuze pe pacientii obsedati de ideea asemanarii cu versiunea lor retusata, mai ales ca recursul la bisturiu nu face decat sa agraveze simptomele. In 2017, un sondaj in randurile chirurgilor americani arata ca 55% din ei au fost solicitati de persoane care voiau sa semene cu propriile selfie modificate, fata de doar 13% in 2013.

Ultimele stiri

  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Exit mobile version