AcasăNewsIsarescu: Trecerea la euro nu mai intra in discutie, deocamdata

Isarescu: Trecerea la euro nu mai intra in discutie, deocamdata

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu

Trecerea la euro in 2015 „nu mai intra in discutie”, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, intr-un interviu pentru New York Times.

 

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu

Desi trecerea la moneda euro nu mai e luata in discutie deocamdata, incercarea de a respecta criteriile de aderare reprezinta un bun exercitiu de disciplina, este de parere guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Acesta a afirmat ca prin mentinerea monedei nationale Romania a castigat flexibilitatea de a ajusta dobanzile, dar si de a controla lichiditatea si deprecierea leului pentru reducerea deficitului bugetar si mentinerea acestuia sub pragul de 3% din PIB.

New York Times scrie ca mentinerea monedei nationale a ajutat competitivitatea exporturilor Romaniei si a condus la un cost mai scazut al vietii, care atrage forta de munca calificata din statele euro aflate in dificultate. In consecinta, mai multe state est-europene s-au razgandit cu privire la adoptarea euro, noteaza publicatia americana.

In timp ce premierul polonez Donald Tusk a declarat anul acesta ca moneda euro este „complet neatractiva”, Cehia va lua o decizie in sensul acesta numai dupa convocarea unui referendum, dar nu mai devreme de anul 2020, iar Ungaria a anuntat ca nu ia in calcul trecerea la euro inainte de 2018.

Cele 12 state care au aderat la UE intre 2004 si 2007 s-au angajat sa adopte euro, fara un calendar asumat si numai dupa indeplinirea unui set de criterii stricte. Cinci dintre aceste state, Slovacia, Slovenia, Estonia, Cipru si Malta, au trecut deja la euro.

author avatar
Alina Costache
199 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger