AcasăNewsIsarescu: Trecerea la euro in 2015 iese din discutie!

Isarescu: Trecerea la euro in 2015 iese din discutie!

Mugur Isarescu e multumit ca a putut tine in frau finantele tarii cu ajutorul leului

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, sustine ca Romania poate exersa in continuare masurile necesare adoptarii monedei unice, dar trecerea la euro in 2015 nu mai intra in discutie.

Mugur Isarescu e multumit ca a putut tine in frau finantele tarii cu ajutorul leului

Isarescu a admis ca respectarea criteriilor de aderare la zona euro , printre care si mentinerea deficitului bugetar sub 3% din PIB  (2,25% in acest an, dupa 5,5% in 2011) constituie un bun exercitiu de disciplina financiara.

Moneda nationala, un avantaj

Guvernatorul BNR a precizat intr-un interviu acordat New York Times ca pastrarea monedei nationale  a reprezentat un triplu avantaj. Primul il constituie posibilitatea de a ajusta dobanzile, al doilea il reprezinta controlul lichiditatilor, iar al treilea – reducerea deficitului bugetar prin deprecierea leului. Isarescu a mentionat ca anul 2015 reprezinta pentru Romania doar un termen indicativ pentru eventuala adoptare a euro, iar calendarul aderarii la moneda unica va fi luat in discutie dupa alagerile parlamentare din decembrie 2012. Guvernatorul BNR sustine ca, in contrast cu Romania, tari care au adoptat euro, ca Grecia sau Spania, au fost nevoite sa contracareze criza prin masuri fiscale, respectiv majorari de taxe si reduceri drastice ale bugetelor nationale. Asadar, desi economia Romaniei este in scadere de patru ani (iar anterior anului 2008 era „in crestere” doar pe datorie), situatia putea fi mult mai rea daca  BNR nu avea leul, ca sa „jongleze” financiar. Conform New York Times, pastrarea leului si masurile luate de BNR au dus la cresterea competitivitatii exporturilor, efectul benefic al metinerii monedei nationale manifestandu-se si in restul statelor membre UE din afara zonei euro (Polonia, Cehia, Bulgaria etc.).

author avatar
Arpad Dobre
159 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger