AcasăNewsIsarescu: Romania trebuie sa-si plateasca datoria externa

Isarescu: Romania trebuie sa-si plateasca datoria externa

Mugur Isarescu este hotarat sa tina cursul valutar sub 5 lei/euro

Usor criptic, asa cum ne-a obisnuit, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, si-a aratat preocuparea fata de nivelul actual al datoriei externe a Romaniei.

Isarescu sustine ca doar exporturile mai pot salva economia Romaniei

Isarescu a atras atentia ca aceasta datorie  va trebui rambursata candva. „Nu stim cu precizie cand, dar acest lucru stim ca se va intampla. Chiar daca ai vrea sa te refinantezi sa nu-ti creasca datoria externa, s-ar putea sa nu poti”, a spus Isarescu, ceea ce, decripat, inseama ca si BNR este ingrijorata fata de dublarea in patru ani a datorie externe. Aceasta a urcat de la 51 de miliarde de euro in 2008  la circa 100 de miliarde de euro in prezent, din care peste 20 de miliarde de euro o reprezinta datoria publica si public garantata pe termen scurt.

Cursul de 5 lei/euro, o certitudine

Sigur, datoria statului ar putea fi acoperita linistit cu rezerva de peste 34 de miliarde de euro de la Banca Nationala, dar, teoretic, BNR va avea nevoie de acesti bani si pentru mentinerea leului intre anumite limite fata de alte valute. Numai ca, in acest domeniu, Isarescu a dat un alt mesaj, evident, tot criptat. „Solutiile de crestere bazate pe export sunt inevitabile in Romania, nu avem alte alternative la dezvoltare. In toata lumea se cauta solutii de crestere”, a spus Isarescu. Ce inseamna asta? Un semnal ca exportatorii trebuie ajutati. Cum? Prin cel mai simplu mod: deprecierea leului, fapt ce ar aduce mai multa valuta in tara. Asadar, nivelul de 5 lei/euro nu numai ca este de asteptat, poate chiar din acest an, ci chiar necesar, pentru ca Romania sa faca dovada ca se dezvolta si ca nu are nevoie de alte imprumuturi ca sa-si plateasca „ratele” datoriei externe. In caz contrar, tara noastra ar putea intra intr-o recesiune devastatoare.

author avatar
Arpad Dobre
280 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger