AcasăNewsIsarescu: Romania poate anunta ca a ajuns la un consens politic aprivind...

Isarescu: Romania poate anunta ca a ajuns la un consens politic aprivind aderarea la euro in 2019

Mugur Isarescu a declarat joi ca, la nivel politic, exista un consens ca aderarea Romaniei la euro ar putea avea loc in 2019. Guvernatorul BNR nu a confirmat, insa, acest obiectiv, punand accent mai degraba pe o serie de masuri care conditioneaza momentul.

„Romania poate sa anunte acum ca a ajuns la un consens politic privind aderarea la zona euro. Atat presedintele, cat si primul ministru au anuntat ca obiectivul de aderare poate fi 2019. Este un obiectiv ambitios care poate fi folosit ca ancora pentru politicile economice”, a spus Isarescu, citat de antena3.ro.

Isarescu nu a precizat daca BNR si-a asumat acest obiectiv, atragand atentia, in schimb ca beneficiile aderarii nu sunt neconditionate, asta presupunand multe eforturi si reforme structurale care sa permita o cat mai mare convergenta reala, care s-a dovedit tot mai importanta dupa criza financiara din 2008.

Guvernatorul a atras atentia ca, desi in prezent Romania sta bine in ceea ce priveste criteriile nominale stabilite la Maastricht, indicatorii reali sunt inca mult sub media europeana. „Unii economisti spun ca atingerea criteriilor nominale este in contradictie cu convergenta reala. Acum este clar ca criteriile nominale nu pot fi atinse fara stabilitatea financiara si competitivitate ridicata (…). O diferenta mare de convergenta reala pune presiune pe mediul de afaceri”, a spus Isarescu.

Isarescu este de parere ca un prim pas catre euro reprezinta aderarea la Uniunea Bancara, proces care va intari stabilitatea financiara si va creste increderea, prin armonizarea reglementarilor si regulilor de supraveghere, precum si a schemei de garantare.

Foto: curentul.ro

author avatar
Alina Costache
138 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger