AcasăNewsIsarescu pune bancile sa explice clientilor de ce platesc rate atat de...

Isarescu pune bancile sa explice clientilor de ce platesc rate atat de mari

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei,  Mugur Isarescu, le atrage atentia bancherilor ca sunt prea ocupati cu repararea greselilor comise inaintea crizei. El cere bancilor sa explice clar clientilor de ce platesc rate atat de mari.

Mugur Isarescu le cere bancilor sa le explice clientilor clar ceea ce au de platit

Isarescu este de parere ca bancile sunt prea ocupate sa corecteze politica de creditare de dinaintea crizei si nu au timp nici de creditare, nici de explicatii fata de clienti, care nu inteleg de ce platesc in continuare rate foarte mari.  ”Toti am vazut ca dupa anul 2008, cand fie vorba, desi uneori ni se spune ca n-am prevazut criza, BNR atragea in repetate randuri atentia asupra unei creditari expansive. Multi sunt acum inspaimantati si atunci ne aratau cu degetul, ca noi cobim”, a tinut sa precizeze Isarescu, amintind in acest sens si de creditul cu buletinul, acordat mult prea usor.  El ii mai atentionase in ianuarie pe bancheri ca ar fi cazul sa reduca dobanzile la credite, dar acestia s-au facut ca nu aud.

Actionarea bancilor in instanta

Guvernatorul BNR a aratat ca procesul de creditare este ingreunat de faptul ca bancile s-au apucat acum sa corecteze greselile comise inaintea crizei. ”Si acum vin la mine persoane care-mi zic ca au luat acum cinci ani credite de consum pe zece ani de 80 de milioane (lei vechi n.r.) si n-au rambursat nici 20 de milioane. Dom’le, pai ce-am platit? Ai platit ce ai semnat. Ai platit dobanzi si comisioane”, a spus Isarescu, apreciind ca unii juristi care au dat in judecata bancile au castigat procesele in favoarea clientilor lor.

author avatar
Arpad Dobre
367 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger