AcasăNewsIsarescu e pesimist: Inflatia si preturile vor creste!

Isarescu e pesimist: Inflatia si preturile vor creste!

Risc. Mugur Isarescu avertizeaza asupra scumpirii alimentelor la nivel mondial

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu a tras ieri un semnal de alarma: inflatia prognozata pentru 2012 si 2013 ar putea fi depasita , din cauza scumpirii alimentelor si materilor prime la nivel mondial.

Risc. Mugur Isarescu avertizeaza asupra scumpirii alimentelor la nivel mondial

Isarescu  a avertizat ieri ca tintele de inflatie pentru anul acesta (3,2%) si pentru 2013 (3%), ar putea fi depasite din cauza a patru mari riscuri: preturile internationale la materii prime si alimente, implementarea reformelor, ajustarea fiscala si tensiunile politice. „BNR  efectueaza proiectia de baza in functie de date certe, atunci cand avem certitudini asupra unor elemente, cand avem de exemplu in vedere cursul euro, care va ramane undeva si este o depreciere de durata, sau ca impactul secetei este cert. Altminteri, pana atunci, introducem aceste elemente in balanta riscurilor. Asta ca sa intelegeti ce urmeaza”, a precizat Isarescu.

BNR plafoneaza imprumuturile

Dupa ce luni la rand a aruncat sute de milioane de euro pe piata interbancara, pentru a mentine leul intr-o marja „rezonabila”, dupa cum sustine Isarescu, BNR a decis ieri sa schimbe tactica. Daca din 2008 si pana recent, bancile puteau cere saptamanal de la Banca Nationala cate miliarde de lei doreau (recent s-au imprumutat cu 12 miliarde de lei), ieri nu au mai obtinut decat sase miliarde de lei, desi au cerut peste 15 miliarde de lei. Efectul s-a vazut imediat in piata interbancara, unde moneda nationala s-a apreciat cu peste sapte bani, de la peste 4,64 de lei/euro vineri la 4,57 de lei/euro ieri.

„Leul a fost rezonabil, saracu’ ”

Isarescu sustine ca, raportata la criza politica din Romania, deprecierea monedei nationale s-a incadrat in parametri rezonabili. „Leul a fost rezonabil. A fost saracu’, cum n-a fost? Adica 2-3-4 procente (depreciere in ultima luna – n.r.)  la cate trasnai s-au spus pe aici…!”, a spus Isarescu, facand aluzie la declaratiile politicienilor, care au afirmat ca BNR  n-ar mai avea rezerve suficiente pentru a stopa caderea leului.

author avatar
Arpad Dobre
241 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger