AcasăNewsIsarescu, du-te linistit !

Isarescu, du-te linistit !

Dansul guvernatorului de banca centrala cu cea mai mare vechime in functie la nivel mondial

Ca Bloomberg, un „oracol” al lumii financiare, isi baga nasul peste tot, o stie si Romania, mereu aratata cu degetul de analistii americani. Mai nou, compania cu sediul la New York este ingrijorata de soarta lui Mugur Isarescu –  mai precis, matusalemicul guvernator, ce sta de peste un sfert de secol la conducerea BNR, trebuie sa decida daca isi va prelungi mandatul. Ce  va face in luna octombrie, atunci cand ii expira actualul mandat ?” Wow! Pai daca marele economist face pe mutul cu subiectul asta, o sa le mearga mai bine romanilor inglodati in credite sau vor rasufla usurati daca se va dezlipi in sfarsit de pe “tronul” BNR ?

Dansul guvernatorului de banca centrala cu cea mai mare vechime in functie la nivel mondial

In conditiile in care pana la finele lui 2020 vor avea loc alegeri prezidentiale si parlamentare, este clar ca banca centrala are nevoie de o mana ferma, scrie Bloomberg. Corect, numai ca autoritatea lui Isarescu este din ce in ce mai mult contestata, nu numai de pe urma scandalului manipularii Robor, dar si datorita lipsei de reactie fata de politica de monopol a bancilor straine care isi trag profituri imense din Romania, o tara in care politica monetara a Occidentului face jocurile, adica o  economie fara capital romanesc.

Cine deconteaza esecurile sefului BNR?

Guvernatorul BNR are 69 de ani si in mandatul sau a trecut prin orice conjunctura economica de la hiperinflatie, in conditiile in care Romania era in pragul falimentului, si pana la criza financiara globala din 2008.” Iarasi corect, dar unde a fost Bloomberg cand sub ochii lui Isarescu a avut loc sarabanda celebrelor falimente bancare, Bancorex, Banca Internationala a Religiilor, BPR, sau tunurile FNI si Caritas, veritabile esecuri ale guvernatorului, desi chiar BNR trebuia sa reglementeze industria financiara si bancara din Romania ? „Daca actuala conducere este inlocuita cu oameni slab calificati si loiali puterii politice, atunci randamentele pentru titlurile de stat ar putea creste iar leul ar putea fi supus la presiuni. Ma tem ca daca nu va fi Isarescu, va fi cineva mai putin credibil si cu mai putina influenta”, spune Blaise Antin, analist la American TCW Group. Alaturi de “Romania este ultima tara care da dureri de cap oficialilor UE, care incearca sa raspunda amenintarilor la adresa democratiei venite din alte state ale fostului bloc comunist”, ambele sunt afirmatii neacoperite –  de unde a dedus analistul de la TCW ca succesorul  lui Isarescu trebuie sa fie neaparat un incapabil, in timp ce  treaba cu “democratia” nu e in chestiune, vorba lui Maiorescu, ci tine de interesele BCE ca politica monetara a bancilor centrale sa fie independenta de guverne, o aluzie la formatiunile populist-nationaliste care sunt pe val inaintea europarlamentarelor. Tot Bloomberg ne spune si cine ar putea fi potentialii inlocuitori ai lui Mugur Isarescu: Florin Georgescu, prim-viceguvernator din 2004, Aura Socol, profesor in cadrul Academiei de Studii Economice (ASE) Bucuresti, cu legaturi in PSD, Cristian Socol, sotul Aurei si de asemenea profesor in cadrul ASE si Leonardo Badea economist cu legaturi in PSD, care conduce acum Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF). Timp in care Isarescu o ameteste cu „am aproape 70 de ani, nu?”, lasand sa se inteleaga ca nu are intentia de a mai continua, sau o intoarce, sustinand ca plecarea sa o va decide  doar parlamentul. Tachinari si secretomanie de tejghetar. Isarescule, du-te linistit !

author avatar
Andrei Coman
589 afisari

3 COMENTARII

  1. Articolul din Bloomberg este scris de doua romance , Irina Vilcu si Andra Toma , cunoscute celor initiati .In rest , numai de bine.

  2. Du-te du-te Isare! Du-te du-te Isare?.. ?… ?… Du-te du-te Isare! Lasa lasa lasa-ne! Lasa-neee lasa-neeeee, eee. Lasa lasa lasa-ne, lasa-ne eee, ee!…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger