AcasăNewsIsarescu: BNR a fost prea ingaduitoare cu bancile straine

Isarescu: BNR a fost prea ingaduitoare cu bancile straine

Mugur Isarescu admite ca BNR nu a cunoscut nivelul real al invetitiilor straine

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a recunoscut  ieri ca a fost prea ingaduitor cu bancile straine,  prin care au intrat capitaluri speculative ce au alimentat criza din Romania.

Mugur Isarescu admite ca BNR nu a cunoscut nivelul real al invetitiilor straine

Isarescu sustine ca BNR nu a avut o statistica exacta a investitiilor straine, fapt ce a dus, in final, inclusiv la caderea pietei imobiliare din Romania.  „Am avut o finantare excesiva din investitii directe, dar cu o statistica precara a investitiilor straine. In cazul Romaniei am avut probleme mari, pentru ca am avut impresia ca avem investitii enorme. Si multe s-au dus intr-o bula speculativa (cumpararea de trerenuri – n.r.)”, a spus Isarescu. El a mentionat drept cauze majore ale crizei economice: afluxul abundent de capital speculativ, explozia creditului  in valuta, cresterea nesustenabila a salariilor bugetare si a  numarului angajatilor la stat.

„Am ciulit urechile cam tarziu”

Isarescu este de parere ca BNR a demonstrat „o bunavointa beningna” fata de bancile cu capital strain. „Va mai amintiti atunci cand am adunat cotele de piata tintite de banci si am ajuns la peste 200%? Cand transmiti managerilor locali asemenea mesaje trebuie sa ciulesti urechile. Noi la BNR le-am ciulit, dar le-am ciulit cam tarziu. Si am vazut mult timp doar partea buna”, a recunoscut Isarescu.

author avatar
Arpad Dobre
224 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger