AcasăNewsIsarescu: Banca este mereu castigatoare!

Isarescu: Banca este mereu castigatoare!

Parteneriatul banca – societate comerciala este intr-un fel o iluzie, pentru ca banca nu poate fi un partener de afaceri, a afirmat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, cel care, de la o vreme pare a se exprima numai in cimilituri indeajuns de complicate ca sa nu poti sa le prinzi sensul adevarat.

„Societatile romanesti sunt slab capitalizate. In terminologie bancara, nu sunt bancabile. Cum de s-a ajuns aici? E o poveste mai lunga. Eu vreau sa va spun, chiar sa atrag atentia asupra unui lucru foarte important, pentru ca il vad in presa: confuzia intre capital si datorie, equity and debt. De aici pleaca. Deci iluzia aceasta ca te capitalizezi prin imprumut. E nu numai paguboasa, e imposibila, te baga in faliment. Daca vrei sa ai o societate solida trebuie sa ii pui o baza de capital, altfel intri intr-un cerc vicios. Iluzia ca vei castiga batalia cu o banca, Doamne ia-ma! Pai cum sa castigi? Acum nu sunt de partea bancilor, sunt chiar impotriva bancilor. Dar cum sa crezi ca ii sustragi tu o parte din profit, o firma mica si te capitalizezi cu ajutorul creditului. Si parteneriatul banca – societate comerciala este intr-un fel o iluzie. Este un parteneriat in sensul ca banca sa isi ia banii inapoi si sa ii mearga afacerea. Dar cum am auzit, inclusiv de la specialisti, ca banca sa imparta cu debitorul riscurile, pai cum sa faca acesta, ce e partener de afaceri?”, a spus Mugur Isarescu, facand referire la nivelul scazut al creditarii companiilor. Acesta a spus ca toate pornesc de la aceasta confuzie dintre capital si datorie si ca si bancile romanesti au nevoie de capital. Vorbele guvernatorului BNR sunt adeverite si de raportul asupra inflatiei, de unde se citeste cum ca dinamica creditului acordat societatilor nefinanciare si-a prelungit traiectoria descendenta.

author avatar
Catalin Dumitrescu
379 afisari

4 COMENTARII

  1. Se stia de 28 de ani ce invarte isar-escu la fosta banca nationala a fostei Romanii,el a jucat,joaca si va juca pentru stapanii coloniei ce l-au pus guvernator si va pleca la p(uscarie)ensie tot la ordinele acestora,nicidecum cand vrea el.

  2. @ Guvernatorul BNR își contrazice propriile afirmații anterioare referitoare la rolul băncilor în economia de piață și neagă rolul funcționării băncilor în societatea capitalistă și în economia de piață ?

  3. Guvernatorul BNR zice și că falimentele bancare sunt „fenomene inexplicabile” , putând aminti totuși și câteva astfel de spețe pe care le-a „supravegheat” ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger