AcasăNewsIsarescu are vesti proaste: Inflatia va creste, vin noi scumpiri

Isarescu are vesti proaste: Inflatia va creste, vin noi scumpiri

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a lansat ieri previziuni sumbre pentru buzunarele romanilor. Inflatia, estimata initial la 3,2% pentru acest an, va ajunge la 5,1%, semn ca preturile vor creste in continuare.

Obiectiv. Mugur Isarescu a prognozat o inflatie in crestere si pentru anul viitor

Analistii economici sustin sus si tare ca producatorii nu mai pot scumpi alimentele sau alte produse, deoarece nu le mai cumpara nimeni marfa. Cu toate acestea, pentru decembrie sunt anuntate, in mod traditional si in spiritul sarbatorilor postdecembriste, noi majorari de preturi. In totala contradictie cu practica obisnuita a comerciantilor din toata lumea (scaderea preturilor la alimente, pe fondul cumparaturilor masive de Craciun), in Romania se va scumpi – ca de obieci, in preajma Ignatului – carnea de porc. Producatorii din domeniu estimeaza majorari de preturi cu pana la 15% fata de cele actuale, din cauza scumpirii produselor agricole (deci si a furajelor pentru animale), pe fondul secetei din acest an. Tendinta a fost confirmata inclusiv de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Titeiul si agricultura, vinovatii de serviciu

Banca Nationala a Romaniei a revizuit in urcare cu 1,9 puncte procentuale prognoza de inflatie pentru acest an, de la 3,2% la 5,1%, iar pentru 2013, de la 3% la 3,5%. Guvernatorul Mugur Isarescu a precizat ca printre cauzele care au dus la cresterea inflatiei se numara preturile majorate la alimente, produse agricole, energie electrica, gaze, precum si la titei pe plan mondial. Faptul ca BNR a majorat tinta de inflatie si pe 2013 indica insa ca scumpirile nu se opresc si vor continua si anul viitor.

author avatar
Arpad Dobre
517 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger