AcasăNewsIsarescu anunta o inflatie de 3,5%. Sau 6%?

Isarescu anunta o inflatie de 3,5%. Sau 6%?

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a anuntat, ieri, ca in 2013, inflatia va fi de 3,5%. Estimarea aceasta este mai optimista decat cea facuta marti, tot de seful BNR, el sustinand atunci ca inflatia va atinge 5-6% in acest an.

Mugur Isarescu sustine ca BNR tinteste pentru 2013 o inflatie de 3,5%, dar el are in vedere o majorarea la 6%

Isarescu a precizat ieri ca BNR mentine estimarea pentru rata inflatiei in 2013, de 3,5%, respectiv de 3,2% pentru 2014, estmari facute inca in noiembrie 2012. Seful BNR spunea insa marti cu totul si cu totul altceva. El estima atunci ca rata inflatiei va fi de 5-6% in prima jumatate a acestui an. E drept ca, imediat dupa acest anunt, Isarescu a precizat ca inflatia ar urma sa scada in a doua jumatate a anului, daca preturile din agricultura raman nemodificate . Daca nu, nu.

Datorii externe de „numai” 9% peste PIB

Inflatia ca inflatia, dar la datoria externa, de bine, de rau, o ducem bine. Economistul-sef al BNR, Valentin Lazea, ne-a entuziasmat pana la lacrimi, cand a anuntat ieri ca datoria externa a Romaniei n-a ajuns la 160% din PIB. Acesta este procentul permis de Tratatul de la Maastricht pentru datoria privata. „In Romania, procentajul (datoriei externe private – n.r.) este la 70-71% din PIB”, a spus Lazea. El a apreciat ca si la datoria externa publica stam bine. „Datoria publica totala este de 38% din PIB, mult sub nivelul maxim admis (de Tratatul de la Maastricht – n.r.), de 60% din PIB”, a completat economistul-sef al BNR. Daca adunam 38% cu 71% rezulta ca datoria totala a Romaniei esete de 109% din PIB. Acesta este de aproximativ 150 de miliarde de euro, deci Romania datoreaza peste 163 de miliarde de euro. Deci, e bine ca nu e mai rau…

author avatar
Arpad Dobre
266 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger