AcasăNewsIsarescu: „Nu aparam niciun nivel de curs”

Isarescu: „Nu aparam niciun nivel de curs”

Isarescu sustine stabilitatea valutara, nu fixarea cursului

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a decis ieri sa scada cu 0,25 puncte procentuale nivelul ratei obanzii de politica monetara, de la 5,5% la 5,25% pe an, acesta fiind un nou minim istoric. Vestea a dus la deprecierea imediata a leului si la scumpirea euro.

Isarescu sustine stabilitatea valutara, nu fixarea cursului

Cursul de schimb a crescut la 4,3800 – 4,3815 lei/euro pe piata interbancara, dupa ce BNR a decis sa reduca dobanda de politica monetara. Potrivit traderilor, euro s-a scumpit deoarece o dobanda mai mica face leul mai putin atractiv si duce la deprecierea monedei nationale. Bancile se asteptau ca BNR sa intervina pentru sustinerea leului, dar acest lucru nu s-a facut simtit ieri pe piata interbancara.

Fixarea cursului, exclusa

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a tinut sa faca o serie de precizari in legatura cu acest subiect. ”Cursul de schimb se regaseste intr-o zona de echilibru, care ar putea sa se modifice daca fundamentele se schimba. Nu putem raspunde temerilor decat prin faptul ca suntem aici sa asiguram stabilitatea economica, stabilitatea financiara si a preturilor. Cursul este determinat in Romania, in esenta, de piata valutara. Vorbim de stabilitatea pietei valutare, nu de o fixitate a cursului”, a spus Isarescu. El a tinut sa precizeze ca la banca centrala nu s-a vorbit niciodata de praguri sau de un anumit nivel de curs.”Nu aparam niciun nivel de curs, v-o mai spun inca o data, desi media vorbeste de praguri psihologice, intelegem ca in piata se creeaza asemenea praguri. E normal sa se vorbeasca, nu le rejectam, dar anuntam ca nu le folosim”, a spus  Isarescu.

author avatar
Arpad Dobre
49 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger