AcasăNewsIsarescu: „Fara BNR, plateam acum 4,7 lei pe euro”

Isarescu: „Fara BNR, plateam acum 4,7 lei pe euro”

Mugur Isarescu considera ca relansarea consumului va aduce crestere economica

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a dezvaluit, daca mai era cazul, ca moneda nationala, desi depreciata, s-a mentinut la circa 4,5 lei/euro datorita interventiilor BNR. Isarescu recomanda aducerea de capital strain in Romania.

Mugur Isarescu considera ca relansarea consumului va aduce crestere economica

Isarescu a precizat ieri ca BNR a intervenit in piata valutara ca sa poata mentine un curs cat de cat echilibrat al leului fata de euro. „Fara interventiile BNR am fi platit deja 4,6 sau 4,7 lei pentru un euro”, a dezvaluit guvernatorul BNR, el admitand ca acest lucru nu a fost neaparat in favoarea leului. „Datorita interventiilor BNR, cursul este supraevaluat”, a spus Isarescu.

Capitalul strain, absolut necesar

El a atras insa atentia ca, desi ar parea ca un leu mai slab i-ar ajuta pe exportatori, deprecierea monedei nu va aduce neaparat crestere economica,  pentru un singur motiv: banii nu au unde sa „curga”. Concret, pur si simplu nu exista capacitati de productie care sa absoarba eventualul surplus valutar. „E clar ca acum in Romania avem nevoie de capital strain pentru dezvoltare”, a spus guvernatorul, mentionand ca exportatorii nu mai vor un leu depreciat, ci un curs stabil.

Ori consum, ori economisire

Mugur Isarescu a adaugat ca nu se poate stimula in acelasi timp si economisirea, si consumul. „Daca stimulam economisirea, asta va duce la o scadere a consumului, iar noi anul acesta ne bazam pe cresterea consumului ca sa avem crestere economica”, a  precizat Isarescu.

author avatar
Arpad Dobre
156 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger