AcasăNewsIsarescu: ”Panica bancara se trateaza cu munti de bani”

Isarescu: ”Panica bancara se trateaza cu munti de bani”

Mugur Isarescu le sugereaza ”analistilor” sa nu fie atat de simplisti cand vine vorba de bani

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, i-a temperat pe analistii care se grabesc sa asocieze ”tiparnita de bani” cu inflatia. Isarescu sustine ca Romania a intrat de cateva ori in panica bancara, dar BNR a calmat-o de fiecare data.

Mugur Isarescu le sugereaza ”analistilor” sa nu fie atat de simplisti cand vine vorba de bani

Isarescu a precizat ieri ca BNR detine o rezerva de bani tipariti echivalenta cu cateva zeci de procente bune din masa monetara a tarii, pentru calmarea unei eventuale panici bancare, asa cum a fost in 1992, 1994 si in 2000.  „O panica bancara se trateaza cu munti de bani vizibili. O panica irationala, moment pe care l-am trait de cateva ori, ultima data in 2000, si niciodata n-a fost tratata cu sfaturi”, a mentionat Isarescu.

Sfaturi pentru ”analisti”

Seful BNR le recomanda mai multa atentie asa-zisilor analisti care combat ideea ”tiparnitei de bani” pe motiv ca aceasta genereaza inflatie. Voalat, Isarescu i-a cam urecheat pe unii dintre acestia, precizand ca trebuie promovat in public un discurs mai putin simplist privind rolul BNR in evolutia masei monetare si relatia dintre masa monetara si inflatie. Seful BNR a mentionat ca, in cele mai multe cazuri, majorarea preturilor nu a avut o legatura directa cu evolutia masei monetare. ”La ghiseu, daca ai cumva neinspiratia sa tii o  teorie monetarista, sporesti panica, iar retragerile sunt si mai mari. Sa stiti ca BNR are o rezerva de bani tipariti, substantiala, cateva zeci de procente bune din masa monetara. Este un stoc de rezerva indispensabil”, a spus Isarescu, fara insa a preciza la ce nivel se ridica masa monetara totala din Romania.

author avatar
Arpad Dobre
130 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger