AcasăNewsIranul vrea război cu orice preț

Iranul vrea război cu orice preț

Strâmtoarea Ormuz poate genera oricând un conflict major

Că Iranul nu-i Siria o dovedesc cele mai recente acțiuni ale perșilor. Drept răspuns la capturarea unui tanc petrolier iranian, Teheranul a ales să răspundă cu aceeași măsură, astfel că nava Stena Impero, cu 23 de marinari la bord, a fost „arestată” de Gardienii Revoluției. Comunitatea internațională cere eliberarea de urgență a ostaticilor, însă liderii iranieni nu acceptă decât varianta „schimb pe schimb”.

Strâmtoarea Ormuz poate genera oricând un conflict major

Zilnic, prin Strâmtoarea Ormuz trec între 15 și 30 de petroliere sub pavilion britanic, mult prea multe pentru a putea fi apărate de cele șapte nave militare prezente în zonă. Așa se face că răzbunarea Iranului era doar o chestiune de timp. Iar operațiunea din weekend confirmă ceea ce specialiștii în strategii militare afirmă de mai mulți ani, anume că Golful Persic (și mai ales Strâmtoarea Ormuz) este sub stăpânirea Gardienilor Revoluției! Generalul Ramezan Sharif a declarat că, „în pofida rezistenţei şi imixtiuni unei nave militare britanice, forţele iraniene au reuşit să sechestreze tancul petrolier”. Totuși, Penny Mordaunt, ministrul Apărării de la Londra, a declarat că fregata HMS Montrose se afla la 60 de minute depărtare de petrolierul Stena Impero în momentul în care nava a fost atacată de forţele iraniene.

La rapiditatea cu care se succed evenimentele, este de așteptat ca nici măcar Rusiei să nu mai poată opri izbucnirea unui conflict major. Este știut faptul că Teheranul nu ascultă de nimeni, astfel că Moscova nu prea poate exercita presiuni precum cele făcute asupra Damascului sau, mai recent, a Caracasului.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
453 afisari

2 COMENTARII

  1. Raspunsul Teheranului la actul destul de agresiv al Marii Britanii a fost echilibrat si cu aceeasi masura, asa ca nu se vede dorinta lor de a incepe un razboi.

  2. Can te mananca in cur incepi si te scarpini de cu zori nu apelezi la americani ca vezi nu poti sa ma ajuti ca asa de tare ma mananca in cur. Te scarpini singur.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger