AcasăNewsIranul va apara regimul sirian impotriva interventiei straine

Iranul va apara regimul sirian impotriva interventiei straine

Ayatollahul Khamenei si Recep Tayip Erdogan

Iranul va apara regimul aliatului sau regional Siria din cauza pozitiei sale anti-israeliene, a declarat joi liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, intr-o intalnire cu premierul turc Recep Tayyip Erdogan, relateaza AFP.

Ayatollahul Khamenei si Recep Tayyip Erdogan

„Iranul va apara Siria din cauza sustinerii sale pentru rezistenta anti-israeliana”, a declarat Khamenei care l-a primit pe Erdogan in orasul sfant Machhad (nord), a transmis televiziunea publica. „Ne opunem cu fermitate oricarei interventii a fortelor straine in problemele interne ale Siriei (…) Reformele care au inceput acolo trebuie sa continue”, a adaugat el.

Khamenei a avertizat apoi impotriva oricarei initiative a Statelor Unite de a rezolva conflictul din Siria afirmand ca Iranul se va „opune ferm” unui astfel de proiect. Erdogan, citat de televiziune, a declarat ca regiunea „se confrunta cu o situatie foarte dificila pe care Turcia spera sa o vada rezolvata”.

In timp ce Iranul si-a manifestat mereu sustinerea fata de Damasc, Turcia a rupt relatiile cu vecinul si fostul sau aliat sirian din cauza represiunii de catre regim a unei revolte fara precedent. Aceasta va gazdui duminica la Istanbul o reuniune a statelor „prietene ale Siriei” pentru a discuta mai ales modalitatile de a ajuta opozitia siriana.

Conform ONU, peste 9.000 de persoane au murit in violentele din Siria de la inceputul unei revolte in luna martie 2011.

Erdogan a sosit miercuri in Iran pentru o vizita de doua zile cu scopul de a discuta mai ales ambitiile nucleare ale Teheranului. Joi, Erdogan a afirmat ca sustine pozitia Iranului cu privire la problema nucleara in cadrul unei intalniri cu presedintele iranian Mahmud Ahmadinejad, a transmis site-ul presedintiei iraniene.

Presedintele Ahmadinejad a „salutat pozitia clara si onesta a Turciei cu privire la problema nucleara iraniana”, conform site-ului.

Turcia s-a oferit sa gazduiasca viitoarele negocieri nucleare intre Iran si grupul 5+1 (Statele Unite, Rusia, China, Marea Britanie, Franta si Germania) care trebuie sa se reia la 13 aprilie, conform ministrului iranian al Afacerilor Externe, Ali Akbar Salehi.

author avatar
Ciprian Purice
119 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger