AcasăNewsIranul si SUA au batut palma, Netanyahu acuza o „greseala istorica”

Iranul si SUA au batut palma, Netanyahu acuza o „greseala istorica”

Benjamin Netanyahu

Dupa negocieri indelungate, marile puteri (G5) si Iranul au ajuns la un acord, care permite autoritatilor de la Teheran sa continue imbogatirea uraniului. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a avertizat ca s-a comis o „greseala istorica”, deoarece Iranul a obtinut tot ceea ce a vrut.

Ministrul de externe iranian Mohammad Javad Zarif si secretarul de stat al SUA, John Kerry, au rezolvat dosarul nuclear intr-un mod considerat total nesatisfacator de Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu

Reprezentantii G5 au semnat cu Iranul, ieri noapte, un acord considerat istoric. Participantii au sustinut la unison ca problema dosarului nuclear al Teheranului s-a rezolvat multumitor pentru toate partile. Presedintele SUA, Barack Obama, a fost „purtatorul de cuvant”, el anuntand lumii rezultatele negocierilor.

Ce a obtinut Teheranul

Obama a anuntat intr-un discurs televizat ca Iranul a acceptat sa nu mai imbogateasca uraniul la nivelul de peste 5% si sa desfiinteze procesul tehnic necesar imbogatirii la nivelul de peste 5%. De asemenea, Teheranul s-a angajat sa-si neutralizeze stocul de uraniu imbogatit la un nivel de pana la 20%, prin diluare.  In rest, Iranul a admis ca nu va mai construi o uzina care sa extraga plutoniul din combustibil nuclear uzat, ca nu va mai realiza noi centrifuge pentru imbogatirea uraniului si ca va permite accesul la instalatiile sale nucleare al expertilor Agentiei Nationale pentru Energie Atomica.

Ce are de facut G5

Acordul de la Geneva a stabilit ca marile puteri ale lumii vor relaxa limitat, temporar (pe sase luni) si tintit sanctiunile contra Iranului, in limita a sapte miliarde de dolari (export pe petrol, produse petrochmice, aur si alte materii prime). De asemenea, statele G5 se angajeaza sa nu impuna noi sanctiuni, daca Iranul isi respecta angajamentele.

Israelul este nemultumit

Premierul israelian este extrem de dezamagit de forma acordului. „Este o greseala istorica. Acesta este un acord prost, care ii ofera Iranului exact ceea ce isi dorea: relaxarea semnificativa a sanctiunilor si mentinerea unei parti semnificative din programul sau nuclear”, a declarat Netanyahu, reiterand pozitia Israelului de a lua masuri de aparare impotriva Iranului.

author avatar
Arpad Dobre
133 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger