AcasăNewsIranul recunoaşte: 2 rachete sovietice au doborât avionul ucrainean

Iranul recunoaşte: 2 rachete sovietice au doborât avionul ucrainean

Două rachete M1-TOR au fost trase în direcţia avionului Boeing 737 al Ukraine International Airlines, doborât la 8 ianuarie de forţele armate iraniene, se arată în raportul de anchetă preliminar al Organizaţiei Aviaţiei Civile Iraniene (CAO). Toţi cei 176 de pasageri  şi membri ai echipajului au fost ucişi.

Rachetele dezvoltate de fosta Uniune Sovietică și proiectate să lovească avioane sau rachete de croazieră. Iranul a primit 29 de unități Tor-M1 din Rusia în 2017 într-un contract în valoare de 700 milioane USD (6,3 milioane EUR). Statul Major Iranian şi-a asumat la 11 ianuarie, la trei zile după dramă, responsabilitatea forţelor sale armate în această catastrofă aeriană, însă a acuzat “preşedintele şi comandanţii militari ai Americii criminale de a viza un mare număr de ţinte pe teritoriul Republicii Islamice a Iranului”. Ayatollahul Ali Khamenei a luat  decizia ca informaţia să fie făcută publică, după o reuniune a Corpului Gardienilor Revoluţiei.

La rândul său, generalul de brigadă Amirali Hajizadeh, şi-a asumat “responsabilitatea totală” pentru accident, dar  a vorbit în acea zi de o singură „rachetă cu rază de acţiune scurtă”, trasă în direcţia aparatului. Generalul a declarat că operatorul rachetei care a doborât Boeing-ul a deschis focul fără să fi putut obţine confirmarea unui ordin de tragere din cauza unui ”bruiaj” de telecomunicaţii. Ucraina aşteaptă ca Iranul să-i predea cutiile negre ale aeronavei, trimiterea acestora, a declarat ministrul de externe Vadim Pristaiko, ar dovedi că Teheranul doreşte o anchetă nepărtinitoare a catastrofei cursei PS752.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
199 afisari

1 COMENTARIU

  1. O minciuna pe jumatate recunoscuta e pe jumatate iertata. Deci una ei si una?… Rusii…
    Sa nu esixste discutii… Ma ca eu ca eu ca eu prima..

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger