AcasăNewsIranul organizeaza un concurs de caricaturi cu ISIS

Iranul organizeaza un concurs de caricaturi cu ISIS

Organizatorii concursului vor premia cea mai buna lucrare cu 1.400 de euro

Pentru a dezvalui ”fata monstruoasa” a Statului Islamic si a ilustra atrocitatile jihadistilor, Iranul a lansat un concurs ce va premia cele mai bune caricaturi ce ironizeaza gruparea terorista si pe  liderii straini care o sustin.

Organizatorii concursului vor premia cea mai buna lucrare cu 1.400 de euro

Cel putin 800 de caricaturi din 43 de tari au fost primite la Casa caricaturii iraniene. Un comitet a selectionat cele mai bune 280 de lucrari iar castigatorii vor fi desemnati pe 31 mai. ”Pentru a dezvalui adevarata natura a Daesh, am decis sa organizam acest concurs. Daesh incearca sa se asocieze cu Islamul dar, in esenta, nu are nici o iddee ce este Islamul”, a declarat organizatorul evenimentului, Massoud Shojai Tabatabai, pentru postul iranian Press TV, informeaza Russia Today. Competitia este impartita pe doua categorii: desen si caricatura. In sectiunea ”caricatura” participantii au avut, la alegere, sa-i ironizeze pe liderul ISIS, Abu Bakr Al-Baghdadi, un membru al familiei regale din Qatar, Hamad bin Khalifa Al Thani si patru lideri occidentali: Francois Hollande, Benjamin Netanyahu, David Cameron, Barack Obama. Fiecare participant a fost autorizat sa prezinte cinci lucrari iar premiul intai este de 1.400 de euro.

Nu se vrea oprirea jihadistilor

Anumiti experti estimeaza ca infrangerile recente ale Coalitiei antiteroriste in fata ISIS nu sunt intamplatoare, noteaza Sputnik, citandu-l pe vicepremierul irakian Saleh al-Moutlaq. ”Este greu de inteles cum o divizie care a fost antrenata de americani ani de zile, care se presupune a fi cea mai buna din Irak, a abandonat Ramadi (capitala provinciei Anbar), rapid si fara arme”, a declarat al-Moutlaq. El a acuzat SUA ca a dizolvat armata irakiana, dupa invazia tarii in 2003. O alta problema care face ineficienta lupta Coalitiei este absenta unei politici unitare in sanul comunitatii internationale, in acest sens Rusia facand un apel partilor implicate sa renunte la politica ”dublului standard” si sa coopereze cu toate tarile Orientului Apropiat care sunt angajate in lupta anti ISIS. De altfel, MAE rus a publicat un comunicat in care condamna crimele comise de jihadisti in orasul sirian Palmira, indicand ca actiunile Coalitiei conduse de SUA sunt ineficace. ”ISIS nu a aparut din senin. Daca o asemenea organizatie exista in lumea contemporana, controlata de companii transnationale si puteri economice, asta inseamna ca exista un interes aici”, a afirmat analistul Ali Hadjizade, estimand ca actorii principali nu vor face niciodata alianta in fata ISIS, fiecare avand ”propriile interese”.

Jihadisti sirieni retinuti in Republica Moldova

O grupare de teroristi sirieni a fost retinuta recent pe teritoriul Republicii Moldova.  Potrivit reprezentantilor Inspectoratului General al Politiei, este vorba despre un grup de persoane care intentionau sa participe in razboiul din Siria de partea gruparii Statului Islamic, informeaza Unimedia. Astfel,  membri ai gruparii criminale au fost depistati intr-o casa din sectorul Buiucani al capitalei. Marti, oamenii legii au descins la domiciliul acestora si au depistat acolo sapte persoane: doi barbati, doua femei si 3 copii. Potrivit sefului adjunct al IGP, Gheorghe Cavacaliuc, membrii grupului formau cupluri sub acoperire, pentru a face un paravan pentru barbatii care urmau sa-si atinga scopul de a ajunge in Siria.

Peste 25.000 de straini in randurile Al-Qaida si Statului Islamic

Numarul combatantilor islamisti originari din Europa si Asia a depasit cifra de 25.000, potrivit datelor prezentate Consiliului de Securitate al ONU de catre Comitetul de sanctiuni impotriva Al-Qaida. Majoritatea celor ce ajung in Siria si Irak sunt barbati cu varste cuprinse intre 15 si 35 de ani, in principal motivati de ideologia extremista dar si de bani sau de renuntarea la viata cotidiana din tarile de origine. Pe de alta parte, exista numeroase centre de recrutare noi identificate, reperate in scoli din Marea Britanie, inchisori sau lacasuri de cult din Franta etc.

 

author avatar
Tudor Borcea
647 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger