AcasăNewsIranul amenință Europa: „Soldații voștri din Orient, în pericol!”

Iranul amenință Europa: „Soldații voștri din Orient, în pericol!”

Așa cum era de așteptat, nu a durat mult până ce Iranul să trimită un răspuns pe măsură la intenția superputerilor Europei de a reimpune sancțiuni economice Teheranului. Într-o replică destul de puternică, președintele Hassan Rouhani amenință Franța, Germania și Marea Britanie că pot suferi pierderi serioase în Orient. Iar trimiterea a fost una directă, la adresa soldaților staționați în bazele militare din regiune.

Într-o intervenție de ultimă oră la televiziunea de stat, Hassan Rouhani a lăsat deoparte subiectul protestelor populației și s-a referit exclusiv la memorandumul semnat de cele trei mari forțe ale Europei. Președintele Iranului le reamintește „partenerilor” din Acordul nuclear că nu doar americanii sunt în pericol, ci și soldații francezi, nemți și britanici, cantonați în Golful Persic. „Astăzi, soldatul american este în pericol, dar mâine ar putea fi în pericol soldatul european”, a transmis Rouhani comunității internaționale.

Replica sa vine la nici 24 de ore după ce marile puteri de pe continent au semnat o scrisoare trimisă șefului politicii externe a Uniunii Europene, prin care anunță declanșarea „mecanismului de dispută” pe marginea Acordului nuclear. Este primul pas spre reimpunerea sancțiunilor economice împotriva Iranului de către UE și Organizația Națiunilor Unite. Practic, notează analiștii, prin această scrisoare, Berlinul, Londra și Parisul dau undă verde pedepsirii Teheranului.

Trump a aprins fitilul

În mai 2018, președintele Donald Trump a decis retragerea SUA din controversatul Acord nuclear semnat între marile puteri ale globului și administrația de la Teheran. Însă fitilul a fost aprins cu adevărat abia la începutul acestui an, când America l-a asasinat pe generalul Qassem Soleimani, liderul Gardienilor Revoluției.

A fost momentul în care Iranul s-a decis să nu mai respecte prevederile Acordului nuclear și să anunțe grăbirea procesului de obținere a uraniului îmbogățit, necesar obținerii bombei atomice. Europenii s-au simțit și ei obligați să acționeze și au făcut-o prin „Scrisoarea celor 3”, care nu-i altceva decât o declarație de război (economic) la adresa Teheranului.

Între timp, principalele orașe din Iran s-au răsculat și cer măsuri împotriva celor vinovați de doborârea avionului ucrainean, care a dus la moartea tuturor celor 176 de persoane aflate la bord. Gardienii Revoluției au tras cu două rachete în cursa de linie, însă scuzele și faptul că dau vina pe o „eroare de interpretare a datelor” nu au reușit să calmeze furia populației.

Mai mult, se pare că și clasa politică este divizată. Ministrul de externe, Mohammad Javad Zarif, un diplomat extrem de apreciat în lumea întreagă, a empatizat cu poporul iranian, afirmând: „În ultimele nopți, am avut oameni pe străzile Teheranului care demonstrează împotriva faptului că au fost mințiți zile în șir de conducătorii lor”. Cu siguranță că, pentru aceste vorbe, Zarif va fi tras la răspundere de conducătorul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
330 afisari

2 COMENTARII

  1. Ei uite acuma daca pot ioropeni sa cuantifice scutul de la Defenselu in aur?!…

  2. Chiar si rusii nu vreau sa dau idei dar o parte de Rusie e aparata si ea.
    Au viziune gheneralii Otan?
    Au.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger