AcasăNewsIranu si Israelul se acuza reciproc de exploziile din Thailanda

Iranu si Israelul se acuza reciproc de exploziile din Thailanda

Exploziile survenite marti in centrul Bangkokului unde un barbat cu pasaport iranian a fost ranit grav sunt legate de tensiunile „internationale”, a declarat miercuri un inalt responsabil al servicilor de securitate thailandeze.

„Incidentul survenit ieri (marti) a fost provocat de tensiunile actuale internationale de pe scena politicii mondiale”, a apreciat generalul de politie Wichean Potephosree, secretar general al Consiliului national de securitate.”Acestea nu s-au produs doar in Thailanda ci si in alte parti”, a adaugat oficialul in cadrul unei conferinte de presa..

Un individ ce detine nationalitate iraniana a fost ranit intr-o serie de explozii produse in circumstante inca neclare, pe care Israelul insa le-a legat de atentatele de luni din India si Georgia, acuzand Teheran de a fi responsabil. Barbatul a fost ranit la picioare de un dispozitiv explozibil pe care il aruncase asupra politiei, dupa alte doua explozii in minutele precedente. Un cetatean iranian a fost arestat mai tarziu la aeroportul international din Bangkok, insa autoritatile nu au confirmat cu certitudine ca acesta are vreo legatura cu incidentele.

Tel-Aviv: „Iranul e de vina!”

Autoritatile nu au putut stabili miercuri care au fost tintele operatiunii. Cu toate acestea, Tel-Avivul a acuzat imediat regimul de la Teheran. „Tentativele de atentat din Bangkok dovedesc inca o data ca Iranul si asociatii sai continua sa foloseasca mijloacele terorismului iar aceste ultime atentate sunt un exemplu”, a afirmat ministrul israelian al Apararii Ehud Barak, conform unui comunicat.

La randul sau Iranul acuza Israelul de implicare in deflaragatiile din Thailanda. Purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Externe, Ramin Mehmanparast, „a respins acuzatiile regimului sionist privind o implicare (a Iranului) in exploziile de la Bangkok si a acuzat acest regim ca vrea sa aduca atingere relatiilor amicale si istorice dintre Iran si Thailanda”. „Republica islamica Iran, care apreciaza ca agenti ai regimului sionist sunt responsabili de aceste crime, este pregatita sa ajute si sa coopereze cu Guvernul thailandez pentru a face lumina asupra acestor evenimente”, a adaugat el. „Acuzatiile regimului sionist privind explozia de la Bangkok, dupa afirmatiile americane fara fundament referitoare la un atentat vizand sa-l asasineze pe ambasadorul Arabiei Saudite la Washington si acuzatiile fara fundament ale regimului (israelian) privind implicarea Iranului in atentatele din India si Georgia arata existenta unui complot” impotriva Teheranului, a precizat acesta.

Versiunea „serviciilor” thailandeze

Diplomati israelieni erau tinta unui complot organizat de iranieni, dintre care unul a fost ranit intr-o serie de explozii produse marti la Bangkok, a anuntat miercuri un oficial din serviciile de informatii thailandeze, citat de AFP.  „Aceasta echipa de trei iranieni este o echipa de asasini si tintele sale sunt diplomati israelieni, inclusiv ambasadorul”, a declarat oficialul, sub acoperirea anonimatului. „Planul lor era sa ataseze o bomba de o masina diplomatica”, a adaugat acesta.

author avatar
Ciprian Purice
129 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger