AcasăNewsIranianca executata pentru ca l-a ucis pe violatorul ei

Iranianca executata pentru ca l-a ucis pe violatorul ei

Momentele impresionante ale executiei, petrecuta sambata in zori

O tanara iranianca a fost executata pentru ca l-a ucis pe violatorul ei, un ofiter de securitate. In ciuda apelurilor lansate de ONU, sentinta a fost dusa la indeplinire.

Reyhaneh a fost batuta in timpul interogatoriului ca sa-si recunoasca vina

Reyhaneh Jabbari, 26 de ani, a fost condamnata la moarte in 2007. Mai multe organisme internationale au intervenit pentru apararea tinerei.

Torturata sa recunoasca ce au vrut judecatorii

Momentele impresionante ale executiei, petrecuta sambata in zori

Reyhaneh avea 19 ani cand s-a petrecut fapta pentru care a fost spanzurata. Lucra ca designer de interior si in aceasta calitate a fost invitata acasa de Morteza Abdolali Sarbandi, un ofiter al Securitatii. Numai ca Sarbandi avea in gand sa profite de tanara, iar aceasta l-a injunghiat cu un briceag si a fugit. Nu a crezut ca l-a omorat, era doar ranit cand fata a fugit din casa. Aceasta a fost versiunea initiala. Insa, dupa doua luni de arest, timp in care nu a avut dreptul sa fie vizitata de avocat si a fost torturata, fata a recunoscut ca l-a injunghiat, dar chiar si in astfel de situatie, a sustinut ca barbatul a vrut sa o violeze si ca injunghierea s-a petrecut in timp ce se lupta sa scape.  Cu „recunoasterea crimei” semnata,  Reyhaneh nu a mai avut parte de intelegere in fata judecatorilor.

Scrisoarea impresionanta catre mama

Reyhaneh i-a scris mamei sale inainte de executie, incercand s-o consoleze ca oricum moartea ii era soarta. „In acea noapte as fi fost ucisa. Politia m-ar fi gasit in vreun colt de oras, te-ar fi chemat sa-mi identifici trupul la morga, iar acolo ai fi aflat si ca am fost violata. Ucigasul n-ar fi fost niciodata condamnat, pentru ca noi nu avem puterea lor. Ai fi suferit si ti-ar fi fost rusine toata viata. Ai fi murit de atata suferinta. M-ai invatat sa fiu o doamna in fata dificultatilor, dar am invatat singura ca uneori trebuie sa te lupti!” Tanara stia ca nu are scapare in fata legilor nedrepte din Iran, chiar daca ONU, Departamentul american de Stat, Foreign Office si Amnesty International au incercat sa obtina o judecata obiectiva.

author avatar
Adina Mutar
816 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger