AcasăNewsIrakul i se oferă pe tavă Rusiei

Irakul i se oferă pe tavă Rusiei

N-a trecut decât o săptămână de când SUA au fost invitate să facă pași din Irak și administrația de la Bagdad arată de ce vrea să se lepede mai repede de America. O știre aruncată ieri pe piață anunță intenția irakienilor de a cumpăra sisteme de apărare antiaeriană rusești! Că o fi S-400 sau S-300, nici nu mai contează, cert e că Moscova este pe cale să-și mai ridice un cap de pod în regiune!

Uciderea generalului iranian Qasser Soleimani îi va aduce Americii o factură uriașă la decont. Nu toate statele din zonă au privit cu ochi buni operațiunea, cu atât mai mult cu cât SUA oricum erau într-o scădere a popularității prin Orientul Mijlociu. Modul în care s-au descotorosit de aliatul kurd, alături de care a mers la luptă împotriva ISIS, ori recentele tensiuni cu Riadul (21 de studenți militari saudiți au fost expulzați din Florida după un incident catalogat drept „act terorist”!) știrbesc credibilitatea americană și mai ales arată cât de mari sunt tensiunile în regiune.

Profitând de toate astea, Vladimir Putin și-a prezentat oferta de armament, iar Bagdadul a inițiat deja negocieri în acest sens. Irakul sare din barca americană direct în cea rusă – nu mai vrea baze US Army, le preferă pe cele ale Armatei Roșii! Conform presei internaționale, irakienii vor puternicul sistem antiaerian S-400, dar nu au bani decât de S-300. Tratativele cu Moscova sunt deschise, fiind de așteptat ca Putin să rezolve cât mai avantajos (pentru Federația Rusă) oportunitatea apărută.

Irakul se oferă pe tavă Rusiei, asta-i știrea momentului în politica externă. Igor Kuruşcenko, oficial de rang înalt în Ministerului rus al Apărării, recunoaște discuțiile purtate cu Bagdadul: „Ei trebuie să se poată apăra de rachetele lansate de SUA şi Iran, în cazul unui conflict armat între aceste două națiuni”. Și cel mai bine, se pot apăra folosind fie sistemul S-400, fie cerând ajutorul trupelor rusești, pe modelul Bashar al-Assad. Problema e că, o dată invitați în casă, rușii nu se mai lasă duși cu una, cu două!

Pe de altă parte, acapararea Irakului ar fi cea mai puternică lovitură pe care o poate da Vladimir Putin. Rusia deja și-a consolidat prezența militară în Siria (unde controlează două porturi și o bună parte din bazele armatei siriene) și a devenit un jucător redutabil în Mediterana. Dacă va „cuceri” și Irakul, atunci America nu ar mai fi „jupânul” Orientului Mijlociu. Iar puternicele baze SUA din Qatar (13.000 de soldați americani staționați), Kuweit (13.000), Bahrain (7000), Emirate (5000), Iordania (3000) și Arabia Saudită (3000) ar fi plasate în stare de alertă.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
676 afisari

4 COMENTARII

  1. Cred ca americanii si-au scos investitiile facute in Irak si actioneaza ca atare.Irakul a simtit ca vor fi abandonati,asa cum vom fi si noi, astfel trec intr-o barca mai sigura,adica a Armatei Ruse,pentru ca au vazut ce au obtinut sirienii de la putere ajutati de rusi.

  2. Irakul se leapădă de SUA ca de SATAN(A)? Asta este cea mai tare știre. După ce SUA a tot căutat să impună democrația lor în Irak, care se potrivește ca nuca în perete, acum este rândul Rusiei să implementeze democrația rusă care este posibil să se muleze pe situația din Irak. Atunci, la ce bun atâta vărsare de sânge, atâta manipulare și minciună? Același lucru este valabil și în Libia, unde a fost omorât un „dictator”, dar nu a fost asigurată securitatea zonei și a cetățenilor, din contră situația este mult mai gravă, numai prin prisma conflictelor interne interminabile, ivite după ce marii democrați ai lumii au vrut să impună legea lor.

  3. Dar daca rusii sunt intelesi cu americanii care se retrag ,fac economii ca si in Siria si USA se concentreaza in Marea Chinei ,se dezvolta in Japonia si eventual in Vietnam, care
    nu prea le au cu chinezii de altfel cred ca prin 1979 chinezii au intrat peste vietnamezi,
    intr-un razboi scurt si s-au retras destul de repede, fara sa fi obtinut vreo victorie.

  4. Lumea incepe usor usor sa se dumireasca de „freedom and democracy-ul” zionist impus de americani.
    Doar la noi guwernerul ne preda pachet marelui satan.

    Irakienii s-au convins de cat de bune sunt armele americanilor cand iranienii le-au lovit chirirgical si far aopozitie baza militara dupa asasinarea lui soleimani.

    Cu prieteni ca USA, nu mai ai nevoie de niciun dusman.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger