AcasăNewsIrakienii cer ajutor umanitar de la ISIS

Irakienii cer ajutor umanitar de la ISIS

Cel putin 8,2 milioane de oameni au nevoie de ajutor umanitar in Irak

Populatia irakiana nu are de ales si trebuie sa ceara ajutor  de la Statul Islamic, pentru ca ONU a suspendat activitatea umanitara in aceasta tara din cauza lipsei de finantare, a declarat un reprezentant al Organizatiei Natiunilor Unite.

Cel putin 8,2 milioane de oameni au nevoie de ajutor umanitar in Irak

”Suntem foarte ingrijorati de mesajele comunitatilor si familiilor care apeleaza la ISIS pentru a cere ajutor, programele finantate de ONU fiind oprite din lipsa de fonduri”, a spus reprezentantul special al Secretarului general al ONU, Jan Kubis. Potrivit diplomatului slovac, daca situatia nu se va imbunatati, 80 de unitati medicale se vor inchide in viitoarele saptamani, informeaza Russia Today. Potrivit datelor ONU, cel putin 8,2 milioane de persoane au nevoie de ajutor umanitar, estimandu-se ca, in urmatoarele luni,  un milion de persoane isi vor parasi domiciliile. In acelasi timp, 300.000 de refugiati, in principal din Siria, se afla pe teritoriul irakian, o treime din acesta fiind controlat de Statul Islamic, in ciuda eforturilor Coalitiei, fortelor de securitate si a batalioanelor de voluntari. Reprezentantul permanent al Irakului la Consiliul de securitate al ONU, Mohamed Alhakin, a declarat ca guvernul plateste in continuare salariile functionarilor in regiunile controlate de ISIS. ”Teroristii preiau majoritatea acestor bani. Oamenii nu au de ales, trebuie sa traiasca si sub ocupatie si apeleaza la jihadisti in momentul cand nu mai au nimic”, a explicat Alhakin. Oficialul irakian a mai spus ca ”Bagdadul nu este satisfacut” de volumul ajutorului financiar provenind de la comunitatea internationala.

Seful Pentagonului, in vizita la Bagdad

Secretarul american al Apararii, Ashton Carter, a sosit, ieri, la Bagdad pentru discutii cu privire la strategia anti ISIS, tinta unei contraofensive de amploare a armatei irakiene in provincia Al-Anbar, informeaza AFP. Carter, care vine dintr-un turneu in Israel, Arabia Saudita si Iordania,  se afla prima data in Irak in calitate de sef al Pentagonului. Fortele armate au lansat in 13 iulie ofensiva pentru a prelua  Al-Anbar si se afla in jurul principalelor orase, Ramadi si Fallujah.

author avatar
Tudor Borcea
222 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger