AcasăNewsÎPS Teodosie îl dă în judecată pe Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt...

ÎPS Teodosie îl dă în judecată pe Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei/„Încalcă legea penală” – VIDEO

sursa foto: captură video Facebook/Ziua de Constanța

ÎPS Teodosie pare decis să-l dea în judecată Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, după ce acesta din urmă făcut unele declarații cu privire la situația Arhiepiscopului Tomisului, la câteva ore după ce înaltul prelat fusese la DNA, în dosarul în care este cercetat pentru cumpărare de influență.

Despre demersul pe care-l plănuiește Arhiepiscopul Tomisului s-a aflat prin vocea unuia dintre apărătorii săi legali.

Avocata Arhiepiscopului Tomisului, Irina Luminiţa Stanciu, a anunţat că va sesiza instanţa civilă împotriva lui Vasile Bănescu.

„Vasile Bănescu încalcă grav legea penală, în sensul că încalcă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, spune aceasta.

Citiți și: LUMINĂ DE LA RĂSĂRIT: Lui TEODOSIE i se face MIȘCARE politică!

Avocata a reamintit – într-un mesaj video postat recent pe pagina de Facebook a Arhiepiscopiei Tomisului – că, săptămâna trecută, ÎPS Teodosie a fost la sediul DNA Constanţa.

„În cursul zilei de 18 ianuarie 2024, Înalt Prea Sfinţia sa Teodosie s-a prezentat la sediul DNA – Serviciul Teritorial Constanţa însoţit de cei doi avocaţi pentru a i se schimba calitatea de suspect pe care a avut-o în calitatea de inculpat. Această calitate de inculpat este o procedură care se efectuează în urmărirea penală cât timp s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale, însă asta nu înseamnă că în mod automat va suporta rigorile impuse de legea penală, cum ar fi o condamnare penală.

Noi susţinem în mod cert nevinovăţia Înalt Prea Sfinţitului Teodosie, vorbim de mijloace de probă care au fost administrate în opinia noastră în mod neloial. Singurele mijloace de probă sunt înregistrările audio-video depuse de o persoană care nu are calitatea de organ de urmărire penală şi nici nu a avut o autorizaţie din partea legii pentru a efectua aceste înregistrări”, a precizat avocata.

Avocată: „Vasile Bănescu încalcă grav legea penală, în sensul că…”

Ea s-a referit apoi la afirmaţiile făcute de către purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, într-o emisiune în care acesta a participat, chiar în ziua în care Arhiepiscopul Tomisului fusese la DNA Constanța.

„Faţă de emisiunea la care a participat purtătorul de cuvânt Vasile Bănescu, în ziua de 18 ianuarie 2024, şi afirmaţiile pe care domnia sa le-a făcut în cadrul emisiunii pot să vă spun că acestea au adus o atingere gravă principiului prezumţiei de nevinovăţie. Vasile Bănescu încalcă grav legea penală, în sensul că încalcă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

(…) Să nu uităm, principiul prezumţiei de nevinovăţie reprezintă o cutumă legală utilizată în toate statele civilizate, care presupune că o persoană este nevinovată până la o probă contrarie”, a mai transmis avocata Stanciu.

Ulterior, s-a aflat că Vasile Bănescu va fi dat în judecată, urmare a acestor declarații ce par să-l fi deranjat foarte tare pe IPS. „Domnul Vasile Bănescu face jocurile din interiorul Bisericii Ortodoxe Române”, a afirmat apărătoarea legală a Arhiepiscopului Tomisului.

Domnul Vasile Bănescu foloseşte această ocazie pentru o răzbunare personală fiind de notorietate conflictul deschis pe care îl are cu Înalt Prea Sfinţitul Teodosie. Domnul Bănescu nu are autoritate morală, conduită şi viaţă personală care să fie în acord cu morala creştină fiind contestat de marea majoritate a creştinilor ortodocşi. În atare condiţie, domnul Vasile Bănescu face jocurile din interiorul Bisericii Ortodoxe Române şi cred că ar trebui demarată o anchetă şi o cercetare disciplinară în privinţa acestuia în cadrul Bisericii Ortodoxe Române.

Văzând declaraţiile pe care domnul Bănescu a înţeles să le facă în cadrul emisiunii, eu anunţ cu această ocazie că voi sesiza instanţa civilă cu acţiunea având ca obiect răspunderea civilă delictuală împotriva domnului Vasile Bănescu. Domnia sa ar trebui să caute adevărul la instituţiile statului şi să evite convingerea că orice persoană împotriva căreia se exercită o acţiune penală este vinovată”, a mai declarat avocata Arhiepiscopului Tomisului.

Bănescu: „Nu mă pot antepronunţa, nu o putem face, dar cazul este unul care frapează”

Reacția avocatei lui ÎPS Teodosie vine după ce Bănescu a făcut o serie de declarații într-o emisiune. Spunând că acest caz este unul care „frapează” și „mâhnește”. Și că nu se poate antepronunța. Dar că Patriarhia Română, ca și autoritățile judiciare, „e perfect interesată de elucidarea unui posibil act de corupție”.

„Poziţia Patriarhiei Române în acest caz ultracunoscut, întrucât agenda acestui caz e una mai veche şi destul de extinsă, este cea exprimată la începutul cercetării care s-a întreprins de către DNA faţă de situaţia în care este implicat Arhiepiscopul Tomisului şi ea este una foarte limpede: Patriarhia Română, ca şi autorităţile judiciare, e perfect interesată de elucidarea unui posibil act de corupţie.

Numai autorităţile, fireşte, cele judiciare se vor pronunţa la sfârşitul anchetei în legătură cu acest lucru. Fireşte că apariţia unei noi situări a Arhiepiscopului Tomisului în calitate de inculpat spune ceva îngrijorător.

Nu mă pot antepronunţa, nu o putem face, dar cazul este unul care frapează, care bineînţeles mâhneşte, pentru că este total nefiresc ca un reprezentant înalt al Bisericii să ajungă să fie anchetat, pornind de la o realitate care bineînţeles va fi descifrată de autorităţile judiciare şi interpretată în cheia potrivită. Deci poziţia Patriarhiei Române este una favorabilă elucidării acestui caz, asta este foarte limpede”, a declarat Bănescu, în 18 ianuarie.

Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, a fost săptămâna trecută la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie Constanţa în legătură cu dosarul în care este cercetat pentru cumpărare de influenţă. Apărătorul său, avocatul Adrian Cuculis, a afirmat că dosarul se bazează doar pe înregistrarea apărută în spaţiul public şi că probabil se încearcă discreditarea ÎPS Teodosie.

author avatar
Andrei Coman
270 afisari

2 COMENTARII

  1. In acest timp,masonul de Daniel nu misca un deget ca sa-l destituie !
    De ce ?
    De ce tine asa de consecvent la Banescu ?
    STIE CINEVA ?

  2. TEODOSIE PETRESCU(MACEDON PORCU-numele adevarat) a mai avut probleme cu legea pentru niste fonduri europene luate de la APIA pentru itretinerea a sute de hectare de vie la NAZACCEA unde nu erau decat buruieni fiind achitat prin 2o20.Deci nu prea putem vorbi de un om precinstit.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger