AcasăNewsIPS Teodosie a fost sancționat cu „dojană sinodală scrisă” pentru acțiuni de...

IPS Teodosie a fost sancționat cu „dojană sinodală scrisă” pentru acțiuni de răzvrătire

IPS Teodosie a fost sancționat cu „dojană sinodală scrisă” pentru acțiuni de răzvrătireIPS Teodosie a fost sancționat cu „dojană sinodală scrisă” pentru acțiuni de răzvrătire/ Sursa FOTO replicaonline.ro

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a fost sancționat cu „dojană sinodală scrisă” (avertisment sinodal scris) pentru încălcarea ordinii statutare a Bisericii și tulburarea păcii din viața Bisericii și a societății.

El a fost acuzat de acte de răzvrătire, indisciplină și presiune publică, anunță BOR.

Ce a greșit Teodosie

„Sfântul Sinod a hotărât următoarele:

 •  ia act, cu mâhnire, de atitudinea Înaltpreasfințitului Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, prin care o dezbatere pur eclezială a fost expusă publicului în sensul expres de a fi folosit prin acțiuni de răzvrătire și de presiune publică asupra Sfântului Sinod;
 • aprobă ca, potrivit art. 5C lit. a din Regulamentul autorităților canonice disciplinare și al instanțelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, să fie sancționat cu dojană sinodală scrisă (avertisment sinodal scris) pentru încălcarea ordinii statutare a Bisericii și tulburarea păcii din viața Bisericii și a societății, prin acte de răzvrătire, indisciplină și presiune publică;
 • aprobă ca, în cazul în care Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va recidiva implicându-se iarăși în acte și acțiuni de încălcare a ordinii statutare a Bisericii și de tulburare a păcii din viața Bisericii și a societății, indiferent de motivele invocate pentru aceasta, să fie trimis în judecata Consistoriului Arhieresc Prim;
 • a reamintit faptul că, pentru susținerea unor proiecte sau deziderate ale unei eparhii și/sau ale unui ierarh, este interzisă folosirea manifestațiilor publice, care să îndemne la răzvrătire, la nerespectarea ordinii canonice și statutare a Bisericii, ori să creeze presiune publică asupra autorității bisericești sau să genereze tulburare în Biserică și societate”~, potrivit unui comunicat de presă.

De asemenea, Sfântul Sinod a luat act că, întrucât opiniile personale ale lui Vasile Bănescu nu sunt echivalentul unui comunicat de presă oficial al Patriarhiei Române, începând cu data de 1 martie 2024, comunicatele de presă ale Patriarhiei Române vor fi emise de Cancelaria Sfântului Sinod, până la reorganizarea Biroului de Presă al Patriarhiei Române.

author avatar
Mihail Ioan
302 afisari

12 COMENTARII

 1. Singurul Înalt prelat care se roagă pentru creștinii care au murit în spitale și lângă spitale din cauza restricțiilor exagerate impuse și interzicerii medicilor să aplice aplice metodele medicale normale de salvare a oamenilor suferinzi. Zi de zi la sfintele liturghii se roagă pentru sănătatea creștinilor și pace în lume.
  Doamne, iartă greșelile sinodului că nu știu ce fac.

  • IPS Teodosie a inceput bine dar acum da sfaturi care nu sunt cuprinse in cartile sfinte, ceea ce bulverseaza crestinii.
   E singurul preot care insista pe langa enoriasi sa se roage pentru ca el sa ajunga mitropolit, si nu pentru fapte crestine.Pacatul maririi e cel mai mare.