AcasăNewsIPS Irineu a fost intronizat Arhiepiscop de Alba Iulia

IPS Irineu a fost intronizat Arhiepiscop de Alba Iulia

IPS Irineu, intronizat, duminica, Arhiepiscop de Alba Iulia, a spus, la finalul ceremoniei, ca este decis sa fie „un parinte bun” pentru monahii si credinciosii din judetele Alba si Mures si „un frate iubitor” pentru preotii eparhiei. „Sunt decis sa fiu un parinte bun pentru monahii si credinciosii din judetele Alba si Mures si un frate iubitor pentru preotii eparhiei, pentru ca toti suntem impreuna lucratori cu Hristos. Pe cat imi sta in putinta, voi cauta sa promovez prietenia ecumenica in cetatea noastra si sa am o colaborare fructuoasa cu autoritatile locale, pentru binele poporului lui Dumnezeu”, a afirmat IPS Irineu, noul Arhiepiscop al Alba Iuliei. Ierarhul a spus ca se simte emotionat ca ii este randuit sa aiba resedinta eparhiala la Alba Iulia, „cel mai istoric oras al neamului romanesc”.

„Aceasta cetate milenara si-a primit nobletea de la Mitropolia Ortodoxa a Transilvaniei care-si avea sediul aici. Privesc acum ca intr-o oglinda la chipurile celor ce-au pastorit aceasta eparhie. Ma gandesc mai intai la mitropolitii Eftimie, Hristofor, Ghenadie si Ioan, preocupati de tiparirea cartilor ortodoxe si de mentinerea dreptei credinte in randul pastoritilor lor. La loc de frunte sta marele mitropolit Simion Stefan, in timpul caruia s-a tiparit Noul Testament de la Balgrad, monument de varf al afirmarii constiintei de neam a romanilor transilvaneni. Se cuvine sa-i amintesc si pe Sfintii Ierarhi Ilie Iorest si Sava Brancovici, martiri ai credintei stramosesti. Sunt gata sa le urmez exemplul pozitiv”, a afirmat IPS Irineu, citat de Mediafax.

Noul Arhiepiscop de Alba Iulia s-a declarat decis sa se ofere „ca o jertfa vie, sfanta, Domnului bineplacuta” si si-a exprimat dorinta ca, impreuna cu preotii si credinciosii din eparhie, sa aiba „ravna si sarguinta pentru a aduce o imbunatatire cat de mica Bisericii”.

La randul sau, mitropolitul Clujului, IPS Andrei, cel care a ocupat timp de aproximativ 20 de ani scaunul de Arhiepiscop de Alba Iulia, i-a transmis succesorului sau ca „mostenirea spirituala” pe care o primeste este „bogata si frumoasa”. „Mostenirea spirituala pe care o primiti InaltPreasfinția Voastra, Parinte Arhiepiscop Irineu, este una bogata si frumoasa. Cele peste 600 de parohii, cu peste 700 de biserici, apoi vetrele monahale in umar de 42, la care se adauga centrele de slujire sociala care depasesc numarul de 60. Insa, in mod deosebit, profesor universitar fiind, va legam de suflet scolile teologice: Facultatea de Teologie si Seminarul Teologic. Dupa parerea noastra, care credem ca e una obiectiva, sunt scoli bune si au, din darul lui Dumnezeu, un spatiu pentru invatatura si rugaciune modern si la standardele actuale”, a spus IPS Andrei.

Peste 3.000 de credinciosi au participat, duminica, la Catedrala Reintregirii din Alba Iulia, la ceremonia de intronizare a noului Arhiepiscop ortodox de Alba Iulia, IPS Irineu, slujba fiind oficiata de un sobor de arhierei in frunte cu PF Daniel, Patriarhul Romaniei. PS Irineu Pop Bistriteanu, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului, a fost ales, in data de 19 mai, de membrii Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, ca arhiepiscop de Alba Iulia, post ramas vacant dupa alegerea fostului arhiepiscop IPS Andrei ca mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului..

Irineu Pop s-a nascut in 2 iulie 1953, in comuna Basesti, judetul Maramures si ocupa de peste 20 de ani postul de episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului. PS Irineu Pop Bistriteanul este doctor in teologie si cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Cluj-Napoca, precum si la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Crestine „Dimitrie Cantemir”.

Irineu Pop este cetatean de onoare al municipiului Cluj-Napoca, iar din anul 2000 este si presedintele Comisiei locale de Bioetica.

 

1.407 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger