AcasăNewsIPS Andrei: Criza spirituala a generat-o pe cea economica

IPS Andrei: Criza spirituala a generat-o pe cea economica

Intotdeauna o criza spirituala genereaza una economica, spune Mitropolitul Clujului, Andrei Andreicut. Oamenii zilelor noastre au intrat din toate punctele de vedere intr-o criza profunda. Solutia iesirii din aceasta situatie este revenirea la starea fireasca a lucrurilor, adica la comuniunea cu Dumnezeu, persistenta in bine si asumarea responsabilitatii fata de semeni, subliniaza ierarhul.

Mitropolitul Clujului a sustinut, marti seara, conferinta cu tema „Lectiile etice ale crizei: perspectiva religioasa”, la Universitatea de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca, in fata unui foarte numeros auditoriu, format in cea mai mare parte din studenti. „Cauza imbolnavirii trupului este imbolnavirea sufletului. In medicina, criza este definita drept un moment critic, culminant, in evolutia ce precede vindecarea sau agravarea unei boli. Biserica crestina il socoteste pe om alcatuit din suflet si din trup. Sfantul Chiril le spunea crestinilor, in secolul al IV-lea, ca Hristos este si doctor al sufletului si al trupului. Si numele lui Hristos, talcuit duhovniceste, ne spune ca este si doctorul sufletului si al trupului. In ebraica, numele Mantuitorului este Iisus, pentru ca ne salveaza din pacat, din suferinta si din moarte, iar in greceste numele lui este Hristos, pentru ca este si tamaduitor al trupului”, a spus mitropolitul Andrei Andreicut, citat de Agerpres.

El a amintit ca termenul de criza a devenit un laitmotiv in discutiile cotidiene. Criza economica o simtim pe propria piele, dar grava este criza spirituala a omenirii. Astazi, criza este asimilata doar cu lipsa de bani, de bunuri si valori materiale, dar nu se spune deloc ca a aparut intr-o lume lipsita de preocupari duhovnicesti. Din pacate, oamenii nici nu interpreteaza mesajul crizei si nici nu ii dau o rezolvare pozitiva, dimpotriva, sunt preocupati, in continuare, de facilitati materiale, despre care cred ca le aduc linistea sufleteasca, a spus mitropolitul.

In opinia sa, „criza spirituala pe taram religios este evidentiata de puzeria de confesiuni ce apar peste noapte, dar si de slabul progres al miscarii ecumenice in cadrul crestinismului”.

Mitropolitul Andrei Andreicut a subliniat ca marile imperii ale lumii s-au prabusit pe fondul unor mari probleme de ordin moral. Dupa caderea Constantinopolului sub otomani, in 1453, oamenii si-au dat seama ca „orasul a fost pedepsit de Dumnezeu pentru desfrau, trufie si parasirea adevaratei credinte”.

Inaltul ierarh a insistat asupra ideii ca inechitatile sociale din sistemul mondial actual au dat nastere la doua lumi – a bogatilor si a saracilor -, iar decalajele dintre ele se adancesc pe zi ce trece. Pe de alta parte, si in trecutul omenirii bogatii si-au imaginat ca sunt proprietari absoluti ai averilor, dar in realitate au fost doar administratori.

Inaltpreasfintitul a aratat ca „vremurile noastre sunt bolnave si de inechitate si de lipsa valorilor autentice”. „Situatia grea a omenirii isi are originile in trecutul ei, in structurile economice si sociale. Criza actuala din economia mondiala este cea a structurilor internationale, iar solutia iesirii din acest impas este o noua ordine internationala”, a afirmat mitropolitul. Din punctul sau de vedere, omenirea va depasi criza numai daca va reveni la o viata religioasa activa.

Rugat de studenti sa isi exprime punctul de vedere cu privire la exodul tinerilor medici spre tari europene dezvoltate, mitropolitul a aratat ca este „indurerat de plecarea romanilor din tara lor si, desigur, de cea a tinerilor medici”. „Macar de s-ar intoarce, peste o vreme. Imi pare rau ca pleaca, dar ii inteleg”, a spus Inaltpreasfintitul Andrei Andreicut.

Studentii au aratat, totodata, ca in societatea contemporana romaneasca „lipsesc cu desavarsire modelele de urmat”. „Sa le folosim pe cele putine pe care le mai avem. Dumneavoastra, tinerii, trebuie sa deveniti modele de urmat”, a subliniat inaltul ierarh.

Printre personalitatile prezente la eveniment s-au numarat presedintele Universitatii de Medicina si Farmacie, prof. univ. dr. Marius Bojita, decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa a Universitatii Babes-Bolyai (UBB), prof. univ. dr. Ioan Chirila, episcopul vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului, Vasile Somesanul, lector univ. dr. Radu Preda de la Facultatea de Teologie Ortodoxa a UBB, director fondator al Institutului Roman de Studii Interortodoxe, Interconfesionale si Interreligioase (INTER), directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, Simona Munteanu, si reputatul istoric literar prof. univ. dr. Octavian Schiau. Conferinta sustinuta de mitropolitul Clujului face parte din proiectele initiate in acest an de Forum Napocensis – o tribuna a dialogului si a dezbaterilor de idei, patronata de Academia Romana, care reuneste principalele patru universitati clujene si reprezentanti ai mediului de afaceri.

author avatar
A.P. Redactor
289 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger