AcasăNewsIpotezã şoc! Mâncãm mezeluri din carne expiratã din import

Ipotezã şoc! Mâncãm mezeluri din carne expiratã din import

La potenţial maxim, agricultura româneascã ar putea hrãni 80 milioane de oameni

În România se importã carne cu o zi valabilitate din care se fac apoi mezeluri, acuzã preşedintele Ligii Asociaţilor Producãtorilor Români. Acesta susţine cã mãrfurile vin din stocurile rezervelor de stat ale diferitelor ţãri şi din cele ale rezervelor militare.

La potenţial maxim agricultura româneascã ar putea hrãni 80 milioane de oameni

Fermierii români susţin cã este imposibil ca produsele agroalimentare din import sã fie mai ieftine, având în vedere cã cei din afarã au aceleaşi costuri. “Nu poate sã-mi spunã nimeni cã, atâta timp cât inputurile la nivel mondial au acelaşi preţ, cã ãla de afarã vinde sub preţul de producţie, adicã în pierdere. Asta înseamnã cã marfa lui are o problemã. De exemplu la carne expirã mâine. Ei o aduc repede în România încã în garanţie, fac noaptea sau a doua zi salam, cârnaţi, le pun termen de garanţie 60 de zile şi vând marfa pe piaţa noastrã. Dacã au contingente de marfã de genul acesta, decât sã mai cheltuie sã o transporte, sã o ducã şi sã o distrugã, îi mai dau şi bani cã-i face curãţenie în depozit. Nu înţeleg când spun cã aduc de afarã cã este mai ieftin. Cum aşa? Cât costã petrolul la mine costã şi la el. Furajul pe care îl folosesc la pãsãri, de exemplu, are un preţ mondial, la bursa de la Madrid. Şi mai puneţi şi costurile transportului la orice produs pe care îl aduc de afarã. Şi atunci cum sã fie mai ieftin? Alea sunt produse care ori sunt refuzate, ori sunt acele produse rãmase dupã schimbarea rezervelor de stat, a rezervelor militare. Şi asta se întâmplã pentru cã autoritãţile române nu îşi fac treaba”, ne-a declarat Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţilor Producãtorilor Români.

Proiectul aprozarelor, nãscut mort

Alternativa la o piaţã îmbibatã de produse din import, care îi împiedicã pe fermieri sã-şi vândã marfa, a fost gãsitã de ministrul Agriculturii, Petre Daea, prin înfiinţarea vechilor aprozare, o mãsurã despre care nu s-a mai auzit nimic. Ministrul anunţase înfiinţarea Casei Române de Comerţ Agroalimentar ”Unirea”, care se dorea a fi o rețea de magazine de stat, prin care va fi sprijinit producătorul autohton. “Casa aia s-a nãscut pe 1 decembrie 2018, de aceea a fost denumitã <<Unirea>>. A fost, de fapt, un avorton, pentru cã a murit înainte de a se naşte. În situaţia datã este imposibil de implementat aşa ceva, pentru cã este nevoie de foarte mulţi bani, pentru cã trebuie infrastructurã, magazine, utilaje de transport, foarte mulţi angajaţi. Statul avea posibilitatea unor mãsuri mult mai simple, cum ar fi impunerea unor restricţii de import, cum fac şi celelalte ţãri. Şi ca sã nu spunã restricţii, sã impunã nişte condiţii de calitate, de exemplu. În afarã ne pun nouã condiţii pe care nu avem cum sã le îndeplinim. A venit, de exemplu, un egiptean la mine şi mi-a cerut un standard de calitate la grâu care nici nu existã pe piaţã şi asta doar pentru a diminua preţul. Aşa ne fac şi în Europa. Ori ca sã ne scadã preţul, ori ca sã nu exportãm în ţãrile lor, ca sã-şi protejeze producţia lor. Noi producem mai mult decât consumul României. Agricultura româneascã, la ora la care vorbim, asigurã hrana pentru 40 milioane de oameni”, ne spune Laurenţiu Baciu.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
997 afisari

4 COMENTARII

  1. Ministerul Agriculturii -DOARME !;Protectia consumatorilor DOARME !;Ministerul sanatatii -DOARME !!; cine DRACUL NU DOARME in tara asta ?? ;cine mai face ce trebuie in Romania ??.
    Starea de sanatate a oamenilor este o chestiune de siguranta nationala ,sanatatea nu-i un moft !! si cu toate astea sanatatea este lasata la voia intimplarii .
    Acum vro 10-12 ani se vindea la Galati carne congelata scoasa din rezervele strategice care
    avea ca vechime 30-40 ANI !!,prin anii 90 se aduceau niste gaini-congelate mastodonti din rezervele armatei americane tot niste vechituri !!.
    Odata cu intrarea in UE tara asta Romania este o lada de gunoi !!,orce este expirat se valorifica in Romania !,ticalosia este comuna derbedeii procesatori sunt din Romania ei aduc RAHATUL aici ,ei pun alte etichete ,ticalosia este impartita.
    Odata cu intrarea in UE nimic din ce faceau romanii nu mai era bun ,idiferent ca era porcul de COMTIM ,ori stofa de Dorobantul or Buhusi toate au devenit de proasta calitate ,enegofage ,neproductive.Totodata ca sapoata intra orce RAHAT din Ue in Romania s-au desfiintat toate sistemele de control,verificare ,laboratoare si vezi doamne se livreaza din UE pe baza de ISSO !!!!,un ISSO pe hirtie !!standard de bascalie pentru prosti cu palarie si babe imbrobodite ca sanu zic INDOBITOCITE !!.Asta este calitatea !!,cand este 0,00 BONITATEA .
    Chiar nimeni nu se trezeste ? si tot tace ca un peste !,daca tace atunci ai place !,
    ca-i intra doar verzisori sa-i rotunjeasca conturile in ofshoruri.

  2. Carnea isi pierde 50% din gust si valoare dupa 1 an de congelare. Dupa 2 ani zici ca mananci naut. Nu are nici-un gust. O astfel de carne nu e nesanatoasa ci negustoasa si nesatioasa. Probabil ca asezonate piperate si date cu sare incep sa câștige in gust. Pot folosi ca adaus in mezeluri e mai rentabil si mai sanatos decat proteina vegetala sau animala, soia sau adausuri chimice. Sa ne imaginam un parizer 100% carne dupa formatul meu. In Europa s-a mancat pui chinezesc din rezervele militare ale lui Mao din anii 50…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger