AcasăNewsIpocrizia BNR: Isarescu anunta recesiunea, bancile fac profit de miliarde!

Ipocrizia BNR: Isarescu anunta recesiunea, bancile fac profit de miliarde!

Romania „lor” anunta un profit de 5,9 miliarde de lei pentru banci in primele noua luni ale acestui an. Romania „noastra” prevesteste o inevitabila recesiune, cu preturi mai mari si facturi asijderea. La „ei” curge lapte si miere, la noi, apa si fiere.

Daca te uiti in gura lui Mugur Isarescu, ori ajungi pe mana doctorilor de la Alexandru Obregia, ori pe cea a popilor, pregatiti sa-ti faca toate cele crestinesti! I se spune Banca Nationala a Romaniei, dar corect e si BIS – Banca lui Isarescu. Din cand in cand, mai baga spaima in cetateni, le aduce gerul in suflete cand afara oricum temperaturile sunt de inghet. Ultimul anunt al BNR suna mai degraba a avertisment de tip now-casting: cod rosu pentru Romania, recesiunea va lovi tara in cel mai scurt timp! Sa fac infarct, nu altceva. Surse din interior au convingerea ca, dupa o crestere economica mare, asa cum am cunoscut noi in ultimii doi ani, urmeaza automat si o scadere, iar in momentul de fata cica am fi pe muchie de cutit si la deficitul extern, adica importam mai mult decat exportam, dar si la deficitul bugetar (exista riscul sa nu atingem tinta de 3% din PIB).

Hai, lasa-ma! Pe bune, chiar vine recesiunea?! Si pe unde intra in tara, ca sa stim a ne adaposti de ea. Despre masurile imperios necesar a fi luate, ce sa mai spunem… BNR recomanda o economie bazata pe investitii, nu pe consum, ajustarea politicii sociale, stoparea maririlor salariale si a pensiilor si imbunatatirea infrastructurii rutiere. Ca o paranteza, oare ce parere au multinationalele gen Metro, Carrefour, Kaufland etc de recomandarea asta – „romani, nu mai cumparati atat de mult!”? Tare curios mai sunt.

Si, totusi, de unde teama asta? Pai, aceiasi specialisti ai lui Isarescu vorbesc despre riscul care ne paste in 2019: Romania este singura tara din regiune duce o politica fiscala expansionista, or la nivel global sunt oaresce incertitudini legate de Brexit. Iar imprumuturile statului au crescut de la 12,4% din PIB (in 2008) la 35,1%. Limita convenita cu UE e de 60%, dar cica suntem aproape de nivelul de 45%, care ar slabi economia.

BRD, BCR, BT sunt nu pe plus, ci pe mama plusului!

Daca ne-am lamurit ca pentru Romania „nostra” vine un ciclon de recesiune economica, sa vedem cum sta treaba in Romania „lor”. Acolo, vreme placuta si un profit net cumulat pe primele noua luni ale anului pentru cele 35 de banci din tara de aproape 6 miliarde de lei. Deci, un miliarde de euro si ceva maruntis pentru bancheri. Datele BNR nu mint: o crestere cu 42% fata de anul trecut!

Iata ca se pot face bani chiar si sub guvernarea PSD, mai sa fie! Dar sa fie si la „noi”, nene Isarescule, se poate? Sau n-avem voie? Auzi statistica in continuare: cica valoarea activelor sistemului bancar romanesc a crescut si ea, cu 9,5%, iar trendul e ascendent, asa ca pana la final de 2018 se mai adauga ceva la procentul asta. La momentul de fata, bancile au active de aproape 450 de miliarde de lei.

Luate pe rand, bancile nu o duc bine, ci chiar foarte bine. BRD a avut profit net de 1,14 miliarde lei, BCR a trecut de un miliard, BT e si ea acolo (980 milioane profit), iar Raiffeisen (718 milioane) si ING (603 milioane) vin si ele tare din urma. Plutonul fruntas il incheie singura banca de Stat din sistem. CEC-ul, amaratul de CEC, se chinuie sa tina pasul – doar 204 milioane profit

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
924 afisari

3 COMENTARII

  1. Opinați că băncile „se întrețin” din dobânzile la împrumuturile făcute de guvern pentru plata pensiilor și a salariilor din sectorul bugetar, în societatea capitalistă de consum, românească,afacerile private și cele ale statului fiind impozitate pentru plata dobânzilor, chestiune ce ar contribui la recesiune ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger