AcasăNewsIon Sterian, Transgaz: Consumul de gaze al României se va dubla

Ion Sterian, Transgaz: Consumul de gaze al României se va dubla

Consumul de gaze al României se va dubla în următorii patru-cinci ani, odată cu trecerea marilor termocentrale de pe cărbune pe gaz, dar și cu racordarea unor noi localități la rețea.

Astfel că nici măcar producția de gaze din Marea Neagră nu fi suficientă pentru a acoperi necesarul intern și vom fi nevoiți să apelăm la importuri, spune directorul general al Transgaz, Ion Sterian, potrivit profit.ro.

„Eu vă spun: în următorii patru-cinci ani, pe măsura declinului producției interne de gaze, atât la OMV Petrom, cât și la Romgaz, unde avem un declin natural al producției – azi avem cam 9 miliarde de metri cubi de gaze (pe an – n.r.), nici gazele din Marea Neagră, circa 8 miliarde de metri cubi, nu vor satisface necesarul României”, a declarat Sterian, prezent la Simpozitul Român al Energiei (SIREN).

Azomureș și Alro și-ar putea relua activitatea oricând

În acest moment, consumul intern al țării este de 10-11 miliarde de metri cubi. Din câte a precizat Sterian, există un interes mare pentru racordarea la rețea a unor localități prin programul Anghel Saligny, ceea ce va crește consumul țării cu 3-4 miliarde de metri cubi pe an. În plus, centralele care până acum consumau cărbune, Turceni, Mintia și Ișalnița, vor trece la gaze, iar noua centrală de la Iernut, tot pe gaze, va fi gata și ea în următorii ani.

Unii dintre cei mai mari consumatori de gaze din țară, Azomureș și Alro, și-ar putea relua activitatea oricând, iar noi investiții au fost anunțate în acest peisaj, a mai spus Sterian. „Ne apropiem de 20 de miliarde (consum de gaze pe an – n.r.). Prevăd că România, în 2027-2028, va avea nevoie în plus de 4-5 miliarde de metri cubi de gaze pe lângă cele extrase din Marea Neagră. Eu le văd venind din import, din zona Mării Caspice și din terminalele LNG din Turcia și din Grecia”, a mai transmis șeful Transgaz.

231 afisari

Nu rata să citești

Ultimele știri

Românii trăiesc tot mai greu din cauza scumpirilor. Oamenii stau în frig şi „fac foamea”

Guvernul pretinde că a căutat soluţii prin care să uşureze viaţa românilor, dar societatea o duce tot mai greu. Statistica nu minte, iar cifrele...

Angajaţii români care primesc mai mulţi bani, de la 1 ianuarie 2024. Majorarea intră direct pe card

Tichetele de masă nu reprezintă un beneficiu nou în România, fiind chiar unul cu vechime. Însă valoarea și popularitatea lor au crescut de la...