AcasăNewsIon Sterian: Transgaz asigură securitatea energetică a Republicii Moldova

Ion Sterian: Transgaz asigură securitatea energetică a Republicii Moldova

Declarații de ultim moment vin de la directorul Transgaz, Ion Sterian, în contextul unui eveniment de importanță majoră.

Începând de marți, 19 septembrie 2023, Transgaz România, prin subsidiara sa din Republica Moldova, Vestmoldtransgaz, va începe să opereze Sistemul Național de Transport Gaze din Republica Moldova, inclusiv în regiunea sa transnistreană, potrivit tvrmoldova.md.

Eveniment de o importanță istorică

Este un eveniment de o importanță istorică atât pentru Republica Moldova, cât și pentru România – a declarat directorul Transgaz, Ion Sterian, într-un interviu pentru Radio Chișinău. Potrivit oficialului, în următorii cinci ani vor fi făcute investiții în modernizarea rețelelor de transport al gazelor naturale ale Republicii Moldova și conectarea la rețea a gospodăriilor care nu au încă acces la aceste resurse.

Compania Transgaz preia din data de 19 septembrie operarea rețelelor de transport al gazelor naturale din Republica Moldova, prin subsidiara sa Vestmoldtransgaz, deținută împreună cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Este primul pas important în procesul de integrare europeană, a declarat directorul Transgaz, Ion Sterian.

„Prin preluarea operării rețelelor de gaze ale Rep. Moldova, este primul pas în procesul de integrare europeană. Partea de transport a energiei electrice, reprezintă al doilea pas. La capitolul gaze, s-a închis acest subiect aici, pe partea de transport curent electric există și se lucrează la mărirea capacităților, pe partea rutieră autostrada va fi și ea gata cât de curând, de la Iași la Chișinău, că se lucrează. Comisia Europeană susține foarte puternic Guvernul și Rep. Moldova. Îmi doresc să se deschidă cât mai repede toate capitolele de negociere și Rep. Moldova să devină parte a Uniunii Europene”, a afirmat Ion Sterian.

Sterian: Se va accelera ritmul de racordare a localităților la gaze atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru cei industriali

În acest context, directorul Transgaz România a ținut să îi asigure pe toți cetățeniii Republicii Moldova că preluarea rețelelor de transport al gazelor va însemna mai multă securitate energetică pentru întreaga țară, conform sursei citate.

„Nu se va întâmpla nimic rău prin preluarea operării Sistemului Național de Transport al Rep. Moldova, din contră, se va accelera ritmul de racordare a localităților la gaze atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru cei industriali, va crește gradul de securitate în aprovizionare cu gaze pentru iarna viitoare și pentru anii următori”, a declarat Ion Sterian.

Amintim că Transgaz, prin Vestmoltransgaz, operează gazoductul Iași – Ungheni-Chișinău, devenit cel mai strategic obiectiv de infrastructură energetică al Republicii Moldova, în contextul războiului de agresiune nejustificat al Rusiei în Ucraina.

Preluarea operațiunilor de transport gaze în Republica Moldova este un pas important în securizarea energetică a statului și eliminarea unuia dintre cele mai mari impedimente în implementarea directivei europene în domeniul gazelor și reducerea considerabilă a dependenței de un singur furnizor, potrivit experților economici de la Chișinău – notează aceeași sursă.

115 afisari

Nu rata să citești

Ultimele știri

Imagini spectaculoase, de Ziua Națională. Fenomenul surprins pe cer, la Alba Iulia – VIDEO

Fenomen optic spectaculos pe cerul României, chiar de Ziua Națională! Imaginile au fost surprinse la Alba Iulia.Un curcubeu a apărut pe cerul orașului Alba...

Șofer ucrainean, prins când încerca să intre în România pe la Giurgiu, conducând băut. Cât arăta etilotestul

Un șofer ucrainean a intrat în atenția polițiștilor giurgiuveni. S-a întâmplat la primele ore ale zilei de vineri, 1 decembrie.Un cetăţean ucrainean de 46...