AcasăNewsIon Sterian: Transgaz asigură independența energetică a Republicii Moldova

Ion Sterian: Transgaz asigură independența energetică a Republicii Moldova

Transgaz, prin Vestmoldtransgaz, preia operarea SNT din Republica Moldova.

Transgaz, compania condusă de către Ion Sterian, a transmis, în 4 septembrie, următorul comunicat de presă, pe care-l redăm integral în cele ce urmează:

„Astăzi, SNTGN TRANSGAZ SA, prin subsidiara sa din Republica Moldova, Vestmoldtransgaz SRL, compania care operează, exploatează și dispecerizează gazoductul Ungheni-Chișinău și care este certificată pe modelul separării proprietății (OU), a semnat Contractul de locațiune prin care preia activitatea de operare, exploatare, dispecerizare și transport al gazelor naturale din Republica Moldova, de la operatorul „Moldovatransgaz” SRL, începând cu data de 19 septembrie 2023.

Astfel, pentru următorii 5 ani, în conformitate cu prevederile legale din Republica Moldova, subsidiara SNTGN TRANSGAZ SA – Vestmoldtransgaz SRL (VMTG) va deveni unic operator licențiat pentru prestarea serviciului public de transport al gazelor naturale pe teritoriul Republicii Moldova.

Demersul VMTG vine în urma neîndeplinirii de către Moldovatransgaz S.R.L. a cerințelor de unbundling, fapt care a condus la modificarea cadrului legislativ din Republica Moldova pentru a se asigura securitatea energetică a țării precum și alinierea la cadrul normativ european.

Cu acest prilej, Directorul General al SNTGN Transgaz SA, domnul ION STERIAN, a declarat: “Prin acest demers, Transgaz continuă prezența strategică în Republica Moldova, contribuind la asigurarea intereselor strategice ale regiunii. Asigurarea separării și independenței operatorilor sistemelor de transport al gazelor naturale de întreprinderile integrate pe verticală care desfășoară activitatea de producere, de distribuție, de stocare, de trading sau de furnizare a gazelor naturale, reprezintă unul din obiectivele de bază în scopul creării în Republica Moldova a unei piețe liberalizate a gazelor naturale.

În ceea ce privește preluarea activității de operare, exploatare, dispecerizare și transport al gazelor naturale din Republica Moldova, am efectuat toate formalitățile necesare prevăzute de legislația Republicii Moldova. Este un demers care consolidează rolul și locul Transgaz în sectorul gazier european. Am fost prima multinațională cu capital majoritar de stat, prin achiziția Vestmoldtransgaz, iar acum suntem deja un jucător implicat activ în asigurarea securității energetice regionale”. ”

260 afisari

6 COMENTARII

  1. E bine ca le asiguram independenta energetica, in timp ce ei tot limba rusa o vorbesc. Mai lipseste sa le facem si mamaliga.

  2. Iata masuri concrete, de ajutor real, decisiv in sustinerea R. Moldova. Place sau nu, sunt de-ai nostri. Felicitari !

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri

Imagini spectaculoase, de Ziua Națională. Fenomenul surprins pe cer, la Alba Iulia – VIDEO

Fenomen optic spectaculos pe cerul României, chiar de Ziua Națională! Imaginile au fost surprinse la Alba Iulia.Un curcubeu a apărut pe cerul orașului Alba...

Șofer ucrainean, prins când încerca să intre în România pe la Giurgiu, conducând băut. Cât arăta etilotestul

Un șofer ucrainean a intrat în atenția polițiștilor giurgiuveni. S-a întâmplat la primele ore ale zilei de vineri, 1 decembrie.Un cetăţean ucrainean de 46...