AcasăNewsIon Iliescu, urmarit penal pentru omor calificat

Ion Iliescu, urmarit penal pentru omor calificat

Dupa 25 de ani, dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990 se redeschide, instanta suprema confirmand decizia procurorilor Parchetului ICCJ. Se incearca, inca o data, clarificarea circumstantelor in care mai multe persoane au fost ranite, dar si tragerea la raspundere a celor vinovati de evenimentele care au avut loc la Bucuresti.

Ion Iliescu va fi din nou cercetat pentru evenimentele din iunie 1990

Decizia ICCJ este definitiva, dosarul urmand sa fie repartizat unui procuror care va emite, in baza probelor stranse, o rezolutie. Acest procuror urmeaza sa stabileasca daca se impune fie trimitere in judecata a celor implicati in dosar, fie clasarea cazului.

Miron Cozma: Iliescu ar trebui condamnat pe viata

Cercetarile in cazul Mineriadei din 13 – 15 iunie 1990 vor fi, astfel, reluate dupa 25 de ani de la evenimente, perioada in care au fost emise mai multe decizii de neincepere a urmarii penale, unele victime ajungand sa fie despagubite la CEDO in absenta unei hotarari judecatoresti in tara. De atunci pana in prezent, pe rolul Parchetului de pe langa instanta suprema au fost deschise mai multe dosare, fara insa a fi gasiti vinovatii pentru acele crime. Figura centrala a acestor dosare penale inchise si redeschise este fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu. Acesta este acuzat de omor calificat, omor deosebit de grav si tentative la cele doua infractiuni. Referitor la redeschiderea dosarului mineriadei, fostul sef de stat, Ion Iliescu, a declarat, in 5 februarie, ca oricine este liber sa analizeze si sa comenteze evenimentele de atunci si ca nu este nicio problema daca cei interesati sau istoricii se ocupa si de acele momente. Intrebat daca el crede ca redeschiderea acestui dosar il vizeaza in vreun fel sau il va afecta, Iliescu a raspuns: ”De ce? Nu. Am fost contemporan cu evenimentele si am avut niste raspunderi, dar asta (redeschiderea dosarului, n.r.) e cu totul altceva”. De asemenea, fostul lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, a declarat, ieri, ca are „marea satisfactie” ca dosarul mineriadei se va redeschide si ca este „chiar incantat” de acest lucru, deoarece minerii au fost „propaganda”. Intrebat daca fostul presedinte Ion Iliescu ar trebui pedepsit, Miron Cozma a spus ca acesta ar trebui condamnat pe viata.

[poll id=”957″]

author avatar
National
962 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger